- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na pet beogradskih fakulteta od danas, u dodatnom roku, upis bez prijemnog

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaStudenti na predavanju
Studenti na predavanju - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Brucoši koji su položili prijemne ispite na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali ostali ispod crte u dodatnom konkursu za upis koji je raspisan danas na Tehnološko - metalurškom, Građevinskom, Poljoprivrednom, Biološkom, Fizičkom i Šumarskom fakultetu UB mogu se upisati bez prijemnog.
Potrebno je da su kandidati položili prijemni ispit iz srodnih predmeta (biologija, hemija, fizika, matematika i sociologija) i isključivo na nekom od fakulteta UB.
Kako se navodi na sajtu Tehnološko - metalurškog fakulteta UB, 85 budžetskih mesta ima na smeru Hemijsko inženjerstvo, na smeru Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija preostalo je 15 budžetskih i sedam samofinansirajućih, dok na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine brucoši mogu da zauzmu 36 budžetskih i 16 samofinansirajućih mesta.
Na smeru Inženjerstvo materijala preostalo je 21 budžetsko i 14 samofinansirajućih, a na smeru Metalurško inženjerstvo ima 14 budžetskih i pet samofinansirajućih mesta.
Dokumenta za upis na neki od ovih smerova kandidati treba da predaju sutra u 12 časova, a upis će biti organizovan u sredu, 12. jula, na osnovu rang lista koje će biti objavljene dan ranije do 18 sati.
Svi zainteresovani kandidati koji su prijemni ispit iz matematike u prvom upisnom roku polagali na drugim tehničkim fakultetima UB, navodi se na sajtu Građevinskog fakulteta UB, mogu da konkurišu za popunu preostalih slobodnih mesta.
Na smeru Građevinarstvo, kako se navodi na sajtu, ima 15 slobodnih mesta za studije na budžetu i 45 mesta na samofinansiranju, dok je na smeru Geodezija preostalo 20 budžetskih i šest samofinansirajućih mesta.
Na smeru Geoinformatika pet brucoša čeka mesto budžetsko mesto, a samofinansirajućih mesta ima za sedam studenata.
Prijavljivanje na Građevinskom je moguće danas, i sutra od 11.00 do 13.00 časova, rang lista će biti objavljena u utorak, najkasnije do 15.00 časova, a upis primljenih kandidata biće u sredu, 12. jula.
Šumarski fakultet objavio je poziv za sve brucoše da popune 66 budžetskih mesta i 17 samofinansirajućih na smeru Šumarstvo, zatim 48 budžetskih i 27 samofinansirajućih na smeru Tehnologija drveta, dok su za one zainteresovane za smer Pejzažna arhitektura na raspologanju četiri samofinansirajuća mesta.
Na smeru Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa preostalo je 16 mesta za studiranje na budžetu i 35 samofinasirajućih, a prijave za sve smerove mogu se podneti još sutra.
Poljoprivredni fakultet UB takođe je raspisao dodatni konkurs, a priznaju se položeni ispiti iz biologije, hemije, fizike, matematike i sociologije i prednost u izboru studijskog programa imaju kandidati sa većim brojem bodova.
Poslednji dan za prijave je 14. jul do 11.00 časova, a upis će biti istog dana u periodu od 11.30 do 12.30 časova.
Na Biološkom fakultetu UB preostalo je ukupno 38 mesta, a kako se navodi na sajtu fakulteta na smeru Biologija preostalo je jedno budžetsko mesto i 15 samofinansirajućih, dok je na smeru Ekologija i zaštita životne sredine preostalo 18 budžetskih mesta i četiri samofinansirajuća.
Prijave su isključivo onlajn i rok ističe sutra u 11.00 časova.
Ukoliko su kandidati položili prijemni ispit iz matematike ili fizike na nekom od fakulteta UB mogu se bez prijemnog upisati na Fizički fakultet, rok za predaju dokumenata je 12. jul do 12.00 časova.
Preostalih mesta na ovom fakultetu ima na smeru Opšta fizika i to 25 budžetskih, zatim 22 budžetska mesta na smeru Teorijska i eksperimentalna fizika, dok je na Primenjena i kompjuterska fizika preostalo 32 budžetska i 10 samofinansirajućih mesta.
Na smeru Meteorologija ostalo je 13 mesta na budžetu i pet samofinansirajućih.
Kako se navodi na sajtu Univerziteta u Beogradu, prvi upisni rok na fakultetima UB završava se u subotu, 15. jula.
Univerzitet je akreditovan za upis 15.324 studenta na osnovne akademske i integrisane akademske studije, na ukupno 112 programa na 31 fakultetu.
Već u prvom upisnom roku, dodaju, prijavilo se ukupno 18.088 kandidata za polaganje prijemnih ispita, odnosno 2.764 kandidata više nego što ima predviđenih mesta.
Planirano je da iz budžeta Srbije bude finansirano 9.743 studenata.
Svi fakulteti UB, navodi se na sajtu, najkasnije do subote, 15. jula trebalo bi da dostave Univerzitetu precizne podatke o broju preostalih slobodnih mesta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala