Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Spreman sam za deeskalaciju, EU i SAD meki prema Beogradu

© Tanjug / DOPISNIK KIMAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je spreman i opredeljen za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije dodajući da su EU i SAD uvele mere protiv Prištine. On je optužio EU i SAD da su "mekani" prema Beogradu kako bi Srbiju što više sklonili od ruskog uticaja.
"Naravno da sam za deeskalaciju, spreman sam za nove izbore u te četiri opštine što pre je moguće, ali sve mora biti u skladu sa vladavinom prava", kazao je Kurti za Bi-Bi-Si.
Kako je izjavio, sa partnerima iz SAD i EU komunicira i koordinira, ali u toj situaciji morao je da poštuje zakone tzv. Kosova.
"Mi koordiniramo, ali to ne znači da se slažemo sve vreme po svim pitanjima. Nemam drugo objašnjenje zašto su EU i SAD tako meki sa Beogradom osim da bi Srbiju sklonili od Kremlja", naglasio je.
Na pitanje o maltretiranju Srba koji su uhapšeni na severu Kosova i Metohije, Kurti je kazao da će oni koji su bili nasilni, ako su to bili prema uhapšenima, biti suspendovani.
Međutim, kako je dodao, njegovi ministri su ispitali sve slučajeve i poslali pisma šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju u kojima su dokazali da je šta god da je urađeno sve bilo u skladu sa procedurama i zakonom tzv. Kosova.
Upitan zašto ne formira Zajednicu srpskih opština kada je to obaveza koju je Priština prihvatila pre 10 godina, Kurti kaže da Beograd želi ZSO na Kosovu i Metohiji kao što je Republika Srpska u BiH.
"Taj sporazum iz 2013. i 2015. nije prošao kosovski Ustavni sud", kazao je i naveo da je predložio model za Zajednicu kao što je organizovana za Srbe u Hrvatskoj.
Kako je naveo, on je spreman za razgovore i smirivanje situacije, a to je pokazao i u Briselu poslednji put.
Međutim, kako je naveo, tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da se sastane sa njim, prenosi Kosovo onljan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala