- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

EKSKLUZIVNO Srbin iz misije Apolo 11: Šta mi je Mask rekao o Tesli

© Sputnik / Lola ĐorđevićDavid Vujić
David Vujić - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Srbi su ispustili godine, suočili se sa krizom identiteta, ali imaju toliko mnogo istaknutih naučnika, inženjera na svetskoj pozornici, na svim poljima, koje treba promovisati. Tesla je prvi među njima. Za promociju njegovog i rada ostalih naučnika dolaze bolji dani, a u nju želi da se uključi i čovek koji je od Tesle napravio i globalni brend, Ilon Mask.
Ovo za Sputnjik kaže David Vujić, jedini živi član srpske sedmorke iz misije Apolo 11. Njemu je povodom rođendana Nikole Tesle, Nacionalnog dana nauke, u Beogradu dodeljena Zlatna plaketa tog velikog srpskog naučnika.
U godini jubileja, Savez inženjera i tehničara Srbije slavi 155 godina postojanja. Kolege iz Srbije zahvalile su se Vujiću na promociji srpske nauke i dogovorile buduću saradnju.
Član tima sedam srpskih inženjera koji su učestvovali u misiji slanja prvog čoveka na Mesec gazi osamdeset osmu godinu. Posle Svečane akademije koja je u Domu inženjera i tehničara organizovana u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, pristao je da govori za Sputnjik.
Prvo smo ga obavestili da je reč o zvaničnom mediju Ruske Federacije, jer u zemlji u kojoj živi, ruski mediji su zabranjeni.
"To nije nikakav problem, kažite".
© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Tesla, genije koji je osvetlio svet
 Nikola Tesla na izložbi posvećenoj Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Nikola Tesla, genije koji je osvetlio svet
Upitan, da li u dovoljnoj meri štitimo Teslu od svih koji ga svojataju, Vujić kaže da je brendiranje Tesle u najboljem interesu srpskog naroda.
„Činjenica je da su Srbi po mnogim pitanjima izgubili puno vremena, ali imaju toliko mnogo istaknutih naučnika i inženjera na svetskoj pozornici, u svim segmentima, sve do muzike. Gledajući budućnost, Tesla mora da bude „oslobođen krivice“ i poštovan kao ono što jeste, s obzirom na njegovo ekonomsko i naučno angažovanje u Sjedinjenim Državama. Ali pored toga, mnogo je Srba koji idu Teslinim koracima i čine identične doprinose, samo što to malo ko u Srbiji prepoznaje“, kaže naučnik čiji je rad u Srbiji itekako poštovan.

Nosilac Karađorđeve zvezde

Vujić je nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena, kao i najvišeg priznanja srpske diplomatije za dijasporu "Majka Srbija".
Pomogao je Srbiji posle NATO bombardovanja, on i supruga Džindžer osnovali su humanitarnu organizaciju da pomognu srpskom narodu, a nesebično su pomagali i rad drugih dobrotvornih organizacija.
© Sputnik / Lola Đorđević David Vujić sa suprugom Džindžer, ona je iz loze Edit Boling Vilson, supruge predsednika SAD Vudroa Vilsona na čiju inicijativu je formirana NASA.
 David Vujić sa suprugom Džindžer  i prijateljima - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
David Vujić sa suprugom Džindžer, ona je iz loze Edit Boling Vilson, supruge predsednika SAD Vudroa Vilsona na čiju inicijativu je formirana NASA.
Ipak, najveća misija ovog načnika je promocija nauke i doprinosa naših naučnika u svetu.
Taj doprinos najbolje razume Mark Alesi, direktor Tesla naučnog centra Vordenklif, jedine poreostale Tesline laboratorije, koji je takođe Teslin rođendan proslavio u Beogradu.
Ovaj američki naučnik je u posebnoj misiji, želi da sačuva Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu. Vujić kaže da je na tom mestu bio mnogo puta.
„Mark je veoma zainteresovan, prepoznao je vrednost Nikole Tesle i Tesline laboratorije na Long Ajlendu i tornja Vordenklif. On je pronašao ljude koji mogu da razrade taj projekat, oni će kupiti celo zemljište i pretvoriti ga u ono što treba da bude. Bezmalo je sve potpuno uništeno, Marka je to pogodilo i zabrinulo. Organizovao je svoju zajednicu da napravi fond i kupi to zemljište, da ne bude prodato investitorima, graditeljima. On je veoma inovativan čovek. Uradio je posao da Teslin toranj bude obnovljen, u meri u kojoj to bude moguće. Sada traži donatore, da se to i dogodi“.
© AP Photo / Damian DovarganesOsnivač kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask predstavlja projekat Hajperlup
Osnivač kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask predstavlja projekat Hajperlup - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Osnivač kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask predstavlja projekat Hajperlup

Kontakti sa Ilonom Maskom

Vujića smo pitali i da li ima kontakt sa jednim od najbogatijih ljudi sveta, koji je novac stekao upravo razvojem nauke, Ilonom Maskom.

„Video sam se sa njim, razgovor sa Maskom bio je specifičan, najviše smo razgovarali o Spejs iks programu. Pitao sam ga o njegovim inženjerima i naučnicima koji su uglavnom došli iz Apolo tima, to je bila preporuka da mu se pridruže. Upoznao sam ga da sam na čelu Tesline naučne fondacije, veoma je zainteresovan da je podrži. Ručali smo i razgovarali o detaljima“, otkriva Vujić za Sputnjik.

Pitamo ga koliko je Mask upoznat sa time odakle Tesla i on dolaze, da imaju srpsko poreklo, koliko poznaje Srbiju. Kaže nam da Mask pre svega razume Teslinu vrednost, a jako dobro i vrednosti srpsko – američkih naučnika i inženjera.
Maks sve razume. Ali očigledno je da ne želi da bude uključen u bilo šta političko, kao i ja, to bi moglo da negativno utiče na njegove ciljeve. Držimo se podalje od bilo kakve političke diskusije. Prioritetan je fokus na uspeh, dizajn i napredovanje programa Spejs iks“, kaže Vujić i nazdravlja povodom Teslinog rođendana, brendiranim srpskim vinom „Tesla“ iz Inđije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDavid Vujić nazdravlja povodom Teslinog rođendana
David Vujić - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
David Vujić nazdravlja povodom Teslinog rođendana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala