- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Baš na Teslin rođendan: Priznanje Srbinu koji je poslao čoveka na Mesec /foto, video/

© Sputnik / Senka MilošDavid Vujić
David Vujić - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Davidu Vujiću, srpskom članu misije Apolo 11, povodom rođendana Nikole Tesle, u Beogradu je dodeljena Zlatna plaketa tog velikog srpskog naučnika. Vujić, koji je sa svojim timom pre 64 godine slavio prvi korak čoveka na Mesecu, postao je i počasni predsednik Međunarodnog Teslinog komiteta.
Član tima sedam srpskih inženjera koji su učestvovali u misiji slanja prvog čoveka na Mesec, pre svega se zahvalio srpskim naučnicima što su ga prepoznali kao svog, kao člana srpskog udruženja.

"Hvala vam što ste me pozvali ovim izuzetnim povodom, na Teslin rođendan. On je otac 21. veka, otac svih nas, on je dao svetlost svetu. Mnogo astonauta je posebno isticalo Teslin doprinos za uspeh misije Apolo. U tim okolnostima, počastvovan sam što sam ovde. Moj otac je iz Okučana, majka iz Gline, otac mi je stalno govorio, nemoj da zaboraviš odakle si, da si Srbin. Te reči su uvek u meni. I ponos na istoriju srpskog naroda", istakao je Vujić.

Na skupu u Domu Nikole Tesle govorio je i Mark Alesi, direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW), sa Long Ajlenda, jedine preostale Tesline laboratorije.
On je uspeo da se izbori da se sačuvaju ostaci laboratorije na Long Ajlendu i do sada je prikupio milion i 400 hiljada dolara za njenu obnovu.
© Sputnik / Senka MilošDavid Vujić i direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW), sa Long Ajlenda, jedine preostale Tesline laboratorije, Mark Alesi.
David Vujić i direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW), sa Long Ajlenda, jedine preostale Tesline laboratorije, Mark Alesi. - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
David Vujić i direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW), sa Long Ajlenda, jedine preostale Tesline laboratorije, Mark Alesi.
Svečanu akademiju u okviru Nacionalne kampanje - Osam decenija kulture sećanja na jednog od najvećih umova čovečanstva u Savezu inženjera i tehničara (čiji je Tesla član postao 1892. godine prilikom jedine posete Beogradu), otvorila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Nacionalna kampanja, koju je šef diplomatije Ivica Dačić proglasio 12. januara, na dan kada je 1895. najslavniji naučnik srpskog roda osvetlio čovečanstvo i u pogon pustio prvu hidroelektranu na svetu, na Nijagarinim vodopadima, ima nekoliko programa.
Pokrenuto je 11 Tesla brendova i tri incijative nazvane po imenu genija kome je zahvalno celo čovečanstvo. Među incijativama je podizanje Tesla parka, podizanje Teslinog tornja i osnivanje prvog Međunarodnog Tesla komiteta za dodelu kosmopolitske Tesla nagrade, ekvivalenta Nobelovoj.
© Sputnik / Senka MilošDavidu Vujiću, srpskom član misije Apolo 11, povodom rođendana velikog naučnika, u Beogradu je dodeljena Zlatna plaketa Nikole Tesle.
Davidu Vujiću, srpskom član misije Apolo 11, povodom rođendana velikog naučnika, u Beogradu je dodeljena Zlatna plaketa Nikole Tesle.   - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Davidu Vujiću, srpskom član misije Apolo 11, povodom rođendana velikog naučnika, u Beogradu je dodeljena Zlatna plaketa Nikole Tesle.
Povodom strateške kampanje "Tesline godine Teslinog naroda" napravljen je i Tesla diplomatski pasoš, za Tesla ambasadore.
Ovo prestižno zvanje poneli su David Vujić, Zubin Mehta, Novak Đoković, Bobi Marjanović i Džek Dimić, a danas je uručena Marku Alesiju, Srđanu Đokoviću, predsedniku Saveza inženjera i tehničara Srbije Igoru Mariću. Stratešku kampanju srpske diplomatije prati poruka "Tesla - energija mira".
 Nikola Tesla na izložbi posvećenoj Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
DRUŠTVO
Genijalni vizionar, ćudljivi samotnjak - na današnji dan rođen je Nikola Tesla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala