- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novo istraživanje otkriva koliko u proseku loš san skraćuje život

CC0 / Pixabay / Spavanje
Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Novo istraživanje sprovedeno na 300.000 ljudi srednjih godina utvrdilo je da su poremećaji spavanja uzrokovani disanjem povezani sa skraćivanjem životnog veka.
Nedostatak sna nije samo osećaj umora. Povezan je s ozbiljnim hroničnim zdravstvenim stanjima uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i oslabljenu imunološku funkciju. To takođe ugrožava sposobnost da se nosimo sa stresom.
Uticaj sna tu ne prestaje. Istraživanja pokazuju da loše navike spavanja skraćuju životni vek. Iako ne može obećati dugovečnost, san održava naše vitalne telesne procese, piše portal Kliks.
Nova studija po prvi put izveštava o učinku lošeg sna na dugovečnost nečijeg kardiovaskularnog zdravlja.
Istraživači sa Univerziteta Sidnej u Australiji i Univerziteta Južne Danske analizirali su navike spavanja i kardiovaskularne bolesti 308.683 odraslih osoba srednje dobi.
Studija je pokazala da su poremećaji spavanja povezani sa značajnim smanjenjem broja godina kada je reč o zdravlju srca.
U studiju su bili uključeni klinički poremećaji spavanja kao što su nesanica i poremećaji povezani s disanjem, kao i niz drugih problema povezanih sa spavanjem, poput sukoba rasporeda/kronotipa (vrsta spavanja), hrkanja i dnevne pospanosti.
Dva najčešća poremećaja spavanja povezana s disanjem koja su razmatrana u studiji bila su centralna apneja za vrijeme spavanja i opstruktivna apneja za vrijeme spavanja.
Analiza je otkrila da su poremećaji spavanja povezani s disanjem povezani sa skraćivanjem životnog veka osoba sa zdravim srcem za oko 7 godina.
Kod žena, poremećaji spavanja povezani s disanjem bili su povezani sa smanjenjem životnog veka za oko 7,32 godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala