- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kupuje li Poštanska štedionica crnogorsku Prvu banku, čiji je najveći akcionar brat Mila Đukanovića

© Sputnik / Aleksandar MilačićPrva banka Crne Gore
Prva banka Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Banka Poštanska štedionica a.d. iz Beograda potencijalni je kupac Prve banke Crne Gore, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, brat dugogodišnjeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.
Prodaja većinskog paketa akcija Prve banke Crne Gore ozbiljna je mogućnost i o tome se pregovara već mesecima. Potencijalni kupac je Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, i pregovori mogu da urode plodom, prema rečima izvora bliskih akterima, navodi RTCG.
Glavni razlog za kupovinu Prve banke je uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Srbija je zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udela, tvrde beogradski mediji.
Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore.
Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a. d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a od aprila 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije.
Prva banka je akcionarsko društvo a 41,46 odsto akcija poseduje Aco Đukanović, dok deo akcija ima i EPCG.
Sve se dešava u svetlu revizorskog mišljenja sa rezervom na poslovanje Prve banke, uz ocenu da postoje „neizvesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje“.
Akcionari su u maju informisali revizora da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strateških investitora iz Evrope i regiona. Više detalja tada nije saopšteno.
Prva banka je imala brojne komplikovane poslovne epizode u poslednjih 15-ak godina, bila je pogođena skandalima i brojnim optužbama, uključujući i za nezakonitu državnu pomoć, navodi RTCG. Prodajom njenih akcija svojevremeno je dobro zaradila i kompanija čiji je osnivač sam Milo Đukanović, „Kapital Invest“.
Godišnja razmena dobara i usluga između Srbije i Crne Gore je oko milijardu evra, a plaćanja po trenutnom sistemu se obavljaju preko korespodentskih banaka, što povećava troškove tih transakcija. U narednom periodu očekuje se dobijanje saglasnosti regulatornih organa i nakon toga, trebalo bi da se uđe u sam proces realizacije.
Prva banka nastala je iz Nikšićke banke, osnovane 1992. godine izdvajanjem iz sistema Montenegrobanke. Od 2005. do 2007. Đukanović je kupio većinski paket akcija, a u martu 2007. njeno ime je promenjeno u Prva banka, a sedište premešteno iz Nikšića u Podgoricu.
Bankarstvo - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
EKONOMIJA
Za poslednjih 10 godina u Srbiji je nestajala po jedna banka, zatvoreno više od 700 filijala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala