- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Crna Gora među top džet-set destinacijama za penzionisanje

© Flickr / SarahTzKotor
Kotor - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Džet-set destinacije za penzionisanje su prelepa, prijatna, bezbedna utočišta koja nude ekskluzivne mogućnosti za život.
Zapravo, idealna za pronicljive penzionere koji žele da uživaju u zarađenom, piše za "Forbs" Kejtlin Pedikord koja već više od tri decenije prati trendove života i investicija širom sveta.
Najznačnija razlika između penzionisanja džet-seta i "običnog“ odlaska u penziju u inostranstvu je ta što budžet nije na granici izdržljivosti. Džet-set penzioneri takođe prepoznaju koje su najbolje mogućnosti da u inostranstvu dobiju više za svoj novac, a da im troškovi pritom ne predstavljaju problem, prenosi B92.
Zbog toga imaju više opcija gde da provedu i potroše svoju penziju.
"Njihova motivacija za preseljenje u inostranstvo nije isključivo smanjenje troškova života. Oni žele i da steknu nova, jedinstvena životna iskustva i vide stvari do kojih prosečna osoba ne stigne u svom životu. To su nove stavke u njhovom serijalu zanimljivih priča i traženju najboljeg od svega što svet može ponudi“, piše Pedikord.
Za nekoga ko pripada džet-setu, provesti penziju u inostranstvu ne predstavlja krupan izdatak za njih. Na nekim mestima širom sveta mogu prihvatiti "običan“ životni stil u penthausu koji mogu sebi priuštiti po iznenađujuće pristupačnoj ceni.
U izboru pet najboljih svetskih destinacija za penzionisanje na prvom mestu navodi – Bokokotorski zaliv, i procenjuje da je tu za dvoje potrebno imati mesečni budžet od 2.900 dolara.
S pogledom na isti deo mora kao jugoistočna Italija, Bokokotorski zaliv se može pohvaliti sa 57 milja divne obale okružene visokim planinama i zadivljujućim fjordom. Severna Kalifornija je jedino drugo mesto koje se s njim može porediti.
Duboka uvala Jadranskog mora je zaliv prošaran šarmantnom mešavinom srednjovjekovnih gradova i luksuznih modernih objekata, te marinama za superjahte. Ultrabogati tretiraju ovaj raj za jahte kao svoju privatnu rivijeru.
Bokokotorski zaliv je, navodi Forbs, dobro poznat investitorima, ali sa pristupačnim troškovima života, prekrasnim pejzažom, lakom rezidentnom politikom, značajnom zajednicom iseljenika i beskrajnim mogućnostima rekreacije, pa takođe ima veliku privlačnost za životni stil džet-set penzionera.
"Uprkos tome što ima toliko toga da ponudi, za Crnu Goru su čuli samo retki. Zemlja na 5.300 kvadratnih milja – veličine Konektikata – ima oko 620.000 stanovnika, a zvanično je postala država tek 2006. godine, kada je stekla nezavisnost od Srbije. Velike stvari se naslućuju u Crnoj Gori jer se očekuje da će se pridružiti Evropskoj uniji u narednih nekoliko godina. Ako pre toga dobijete boravište ili državljanstvo, Crna Gora bi mogla postati vaš najbrži i najjeftiniji ulaz u EU. Osim toga, boravište je lako dobiti. Za to je potrebna samo kupovina nekretnine bilo koje vrednosti, a nekretnina se može kupiti već za 50.000 evra“, piše u tekstu Forbsa.
Ostale privlače destinacije su Duvil u Normandiji, u Francuskoj, zatim Mendoza u Argentini, Puket na Tajlandu i ostrva Turks i Kaikos u Atlantskom okeanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala