- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji testiraju novi uređaj za borbu protiv raka – ultrazvuk ubija maligne ćelije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMedicinsko radiološki naučni centar Cib
Medicinsko radiološki naučni centar Cib - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
U Rusiji počinju klinička ispitivanja najnovijeg sistema za borbu protiv tumora pomoću fokusiranog ultrazvuka.
Aparat je kombinacija dijagnostičkih alata i alata za lečenje – ultrazvuka visokog intenziteta koji se fokusira na datu tačku gde se nalazi tumor.
Kako je rekao za Sputnjik šef odeljenja za naučno-tehnološko partnerstvo Politehničkog univerziteta „Petar Veliki“ iz Sankt Peterburga Oleg Ipatov, ovde je reč o prilično novoj grani lečenja i dijagnostike, koja se zove „teranostika“ (terapija i dijagnostika). Kada se tumor ozrači ultrazvukom, ćelije se u roku od 10-15 sekundi zagrevaju do 70-90 stepeni. Nakon toga telo samostalno odbacuje mrtve ćelije.

„To nije ruska metoda, postoje analozi u svetu. Konkretno, u Francuskoj se pomoću sličnog uređaja leči tumor dojke. Međutim, svetska praksa pokazuje da se te metode aktivno koriste za lečenje drugih organa. Na primer, u Americi postoji uređaj za lečenje adenoma prostate kod muškaraca. U Kini se ova metoda koristi za lečenje štitne žlezde. Metoda je pokazala efikasnost i u lečenju proširenih vena“, rekao je Ipatov.

Kako je istakao, metoda je dobra jer je bezbolna i ne zahteva hiruršku intervenciju. U poređenju sa francuskim analogom, ruski uređaj ima niz prednosti.
„Vreme procedure je smanjeno na 10-15 sekundi, dok francuska tehnologija traje nekoliko minuta. Naš uređaj daje povratne informacije koje omogućavaju lekaru da kontroliše režime. Pored toga, naš uređaj obezbeđuje termometriju – prati se temperatura u zoni koja ozračivanja, što je veoma važno kako ne bi došlo do pregrevanja“, objasnio je naučnik i dodao da je Rusija uspela da stvori zaista visokotehnološki uređaj.
„Očekujemo da će uređaj ući na tržište sledeće godine“, rekao je naučnik, istakavši da je cilj kliničkih ispitivanja razvoj konkretnih metoda za lekare.
Medicinski uređaj je razvijen zajedničkim radom stručnjaka iz laboratorije za ultrazvučne tehnologije Centra za napredna istraživanja Univerziteta „Petar Veliki“ u Sankt Peterburgu, stručnjaka iz Novosibirske fabrike za izradu instrumenata, kao i vodećih medicinskih ustanova – Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za onkologiju „N. N. Petrov“ i Prvog državnog medicinskog univerziteta „Akademik I. P. Pavlov“ iz Sankt Peterburga.
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici stvorili veštačke ljudske embrione iz matične ćelije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala