- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počeli „Dani Nikole Tesle 2023“ širom Srbije /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ održava se od danas na više lokacija u Srbiji. Manifestaciju organizuje Teslina naučna fondacija iz Amerike (TNF) u čast 10. jula, rođendana slavnog srpskog naučnika.
Ove godine, u planu je postavljanje dve nove Tesline biste — jedne u šabačkom naučnom parku, a druge u Srednjoj tehničkoj školi u Sremskoj Mitrovici.
Kako je najavljeno, u manastiru Šišatovac služiće se pomen Teslinom sestriću Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za ovaj manastir na Fruškoj Gori i tu je i sahranjen.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆOsnivač Tesline naučne fondacije Nikola Lončar
Osnivač Tesline naučne fondacije Nikola Lončar - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Osnivač Tesline naučne fondacije Nikola Lončar
Takođe, u manastiru Petkovica služiće se pomen Georgini-Đuki, majci našeg naučnika, od koje je, kako organizatori manifestacije ističu, nasledio pronalazački dar.
Osnivač TNF Nikola Lončar podsetio je da fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. i u Srbiji.
Kako kaže, prikazivanje Tesle u svetu jedan je od najvećih zadataka srpskog naroda.
„U Šapcu, gde je naučni park, čak je došla ekipa iz Amerike. Kada su saznali za tako nešto, želeli su da se upoznaju sa tim i vide kako to funkcioniše. Želimo da prikažemo sve što je najlepše u Srbiji, ali želimo isto i da naši saradnici iz raznih zemalja koji dolaze ovde prikažu to najlepše što oni imaju“, rekao je Lončar.
Jedan od takvih je i profesor Amsterdamske gimnazije Jadranko Danilović, koji tamo predaje već 25 godina. Kako kaže, za njegove učenike, kojih je preko hiljadu, Nikola Tesla je velika inspiracija.
„Naša uloga je u tome da mi približimo strance nama, da promenimo malo negativnu sliku o nama, da zainteresujemo, da inspirišemo, da motivišemo đake da uđu u Teslino kolo. Ko sme — taj može, ko se ne boji — taj ide napred", istakao je Danilović.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆDejvid Vujić se obraća na skupu posvećenom Nikoli Tesli
Dejvid Vujić se obraća na skupu posvećenom Nikoli Tesli - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Dejvid Vujić se obraća na skupu posvećenom Nikoli Tesli
Profesor Danilović naveo je i da su „Raketni klub Tesla“ i „Inovativni klub Tesla“ sada deo zvaničnog školskog predmeta za talentovanu decu u Holandiji.
Poseban gost na obeležavanju „Dana Nikole Tesle“ u Beogradu bio je poslednji živi član „srpske sedmorke“ koja je učestvovala u misiji sletanja čoveka na Mesec Apolo — Dejvid Vujić.
Kako je rekao, u svakom mogućem pogledu, vidi se doprinos koji je Nikola Tesla imao za nauku i razvoj industrije u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena. Njega sam uvek smatrao ocem 21. veka. Malo ljudi zna koliko je astronauta posebno isticalo Teslin doprinos za uspeh misije Apolo“, naveo je Vujić.
Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ traje do utorka, 11. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala