- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Siroti Čehov i njegova deca | Orbita kulture

© Foto : KPGT/Ustupljeno Sputnjiku„Siroti Antun Pavlović Čehov i njegova deca“ u KPGT
„Siroti Antun Pavlović Čehov i njegova deca“ u KPGT - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo zašto je upravo danas važno aktuelizovati najvećeg ruskog i svetskog majstora priče, ali i ko je bio zaboravljeni akademik i sveštenik Radoslav Grujić.
Šta se sve našlo u jubilarnom 300. broju Malog Zabavnika, koji je, posle nešto više od 12 godina i zvanično postao tinejdžer, šta povezuje Nikolu Jokića, Novaka Đokovića i Harija Potera – za Sputnjik objašnjava glavni urednik Malog Zabavnika Zefirino Grasi.
Kako se dogodilo da prvi put u višedecenijskoj karijeri prvi put režira Čehova, nastavljajući tako ciklus „Siroti Antun Pavlović Čehov i njegova deca“, u KPGT, koliko je aktuelizovanje najvećeg majstora priče važno upravo u vremenu kada se širom sveta osporavaju velikani ruske književnosti i umetnosti – za „Orbitu kulture“ otkriva pozorišni reditelj Ljubiša Ristić.
Po čemu je posebna postavka „Iskustvo u gužvi“, šta je zajedničko Borislavu Pekiću i Janezu Drnovšeku, šta je sve „uhvatila“ na oko 6000 negativa nastalih od vremena Brozove smrti, preko uzbudljivih osamdesetih godina i Novog talasa, do burnih devedesetih – za Sputnjik objašnjava fotograf Goranka Matić čija izložba „Iskustvo u gužvi“, posle Beograda, Novog Sada, Zagreba i Banjaluke, gostuje na Cetinju.
O čemu su maštali kada su pre tri decenije sa „nepodnošljivom lakoćom“ pokrenuli jedan od najprestižnijih filmskih festivala u ovom delu Evrope, zašto je dugi niz njegovih izdanja prvorazredni dokument po kome se može tumačiti jedno vreme – uoči jubilarnog Evropskog filmskog festivala Palić pitamo osnivača i direktora festivala Radoslava Zelenovića i programskog direktora Miroslava Mogorovića.
Kakvi su se filmovi, objedinjeni sloganom „Ti možeš sve(t)“ našli na 10. Internacionalnom festivalu kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti – „Bašta Fest“, održanom od 29. juna do 2. jula, o čemu govori 29 kratkih igranih ostvarenja iz 20 država – pitamo umetničku direktorku i selektorku festivala - glumicu Maju Šušu.
Ko je bio prof. dr Radoslav Grujić, sveštenik i akademik, koji je, kao i toliki drugi posle rata pao u zaborav, da li izložba nedavno otvorena u UB Svetozar Marković i ima za cilj da ga od zaborava otrgne i vrati među svoje – pitamo jednog od autora izložbe „Otrgnut od zaborava akademik prof. dr Radoslav Grujić (1878-1955)“, Milutina Šahovića.
O četvrtom albumu Beogradskog sindikata koji je izašao posle dugih 13 godina, o iskustvu nedavnog nastupa u Kanadi, ali i posete kompleksu Jadovno gde su odali počast srpskim žrtvama – u „Orbiti kulture razgovaramo sa Feđom Dimovićem i Boškom Ćirkovićem Škabom.
O knjizi za decu od deset i više godina „Dogodine u Prizrenu – san o slobodi“ koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Dobrodetelj“ opremljenu ilustracijama jednog od najpoznatijih ilustratora i strip crtača iz Republike Srpske Predraga Ikonića, razgovaramo sa njenim autorom Aleksandrom Miljevićem.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala