- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveći kineski tržni centar na Balkanu „raste iz dana u dan“ /video/

© Foto : Skrinšot/JutjubIzgradnja novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu
Izgradnja novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Snimak gradilišta Eurazija Trejd Centra zabeležen iz vazduha svedoči o evidentnom napretku napravljenom za samo osam meseci.
Smešten uz stambene blokove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, samo koji kilometar od objekta koji su su kineski trgovci koristili u Bloku 70, a koji je izgoreo u požaru 2021. godine, projekat Eurazija Trejd Centar predstavlja komercijalni kompleks čija je izgradnja započela u oktobru prošle godine.
Investitor novog tržnog centra je kineska kompanija Eurazija Trejd Centar d.o.o., autor idejnog rešenja je arhitektonski biro Paralel Studio iz Beograda, dok radove izvodi kompanija Brigejt d.o.o, piše portal Gradnja..
Moderan poslovni prostor za male trgovce iz Kine imaće čak 476 lokala – 360 u prvoj i još 116 u drugoj fazi.
U prvoj fazi planirana je izgradnja jednospratnog objekta četvorougaone osnove (Pr+1), dok se u drugoj fazi planira nešto viši dvospratni objekat (Pr+2), takođe isključivo komercijalne namene.
Kada obe faze budu završene, to će biti najveći kineski tržni centar na Balkanu odakle će se domaći i regionalni trgovci snabdevati robom iz ove velike istočne države.

Objekat u dve faze

Prva faza budućeg tržnog centra, započeta u oktobru godine, sastoji se iz 22.327 m² komercijalnog prostora, dok druga faza podrazumeva dogradnju još jednog prodajnog objekta, ukupne površine od skoro 8.000 m².
Kako se u okviru parcele nalazi i zaštitni pojas dalekovoda, ovaj prostor je na tlu iskorišćen za veliki pristupni plato i parking između dva objekta.
Prostrana površina između dva objekta širine 65 metara planirana je kao otvoreni parking sa 430 parking mesta.

Nastavak Jurija Gagarina

Prema planu, Ulica Jurija Gagarina biće produžena jugoistočnom stranom novog kineskog tržnog centra i povezana sa saobraćajnom vezom do Obilaznice, a u budućnosti tamo će biti i pozicija okretnice tramvaja.

Sadržaj centra

Kako je navedeno u projektu, u prizemlju objekta prve faze je smešteno 185 lokala, od kojih je 88 orijentisano tako da se ulazi spolja.
Slično je zamišljen i objekat druge faze, koji će od 62 lokala u prizemlju imati 27 orijentisano tako da se ulazi direktno sa parterno uređene površine.
U prizemlju objekta projektovano je termoizolujuće staklo u vidu izloga celom dužinom objekta.
Za međuspratno kretanje u objektu biće izgrađeno 5 stepenišnih jezgara, od kojih dva imaju teretne liftove, dok će se posetioci služiti i sa dva eskalatora u centralnom delu.

Evidentan napredak napravljen za samo osam meseci

Zou Đunvei, direktor kompanije Eurazija Trejd Centar, izjavio je ove sedmice nakon obilaska gradilišta da će oba objekta budućeg centra biti završena istovremeno, u aprilu naredne godine.
A da će ovo obećanje biti i ispunjeno, govore nam i skorašnji snimci s gradilišta, na kojima se vidi koliko je evidentan napredak napravljen za samo osam meseci.
Kako je ove nedelje saopšteno iz Opštine Novi Beograd, ukupna investicija iznosi 40 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala