- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Fajnens Jahu: Trguje novcem i iz spuškog zatvora - Do Kvon prebacio 18 miliona vrijedne valute

© Foto : Youtube/Coinage/PrintscreenDo Kvon, južnokorejski kriptomilijarder
Do Kvon, južnokorejski kriptomilijarder - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Stabilne valute (USDC) vrijedne 18 miliona dolara prebačene su u ponedeljak iz kripto novčanika povezanog sa izvršnim direktorom južnokorejske kompanije Teraform Labs-a Do Kvonom, koji se nalazi u zatvoru u Spužu. To je saopštio južnokorejski univerzitetski profesor Čo Jae-voo, piše Fajnens Jahu.
U tekstu se navodi da će zamjena UCDC-a u kriptovalute stvoriti probleme vlastima koje žele da zaplijene Kvonovu imovinu, jer se neki od tokena "ne mogu zamrznuti", rekao je Čo, koji vodi laboratoriju za blokčejn podatke na Univerzitetu Hansung u Seulu.
Dodaje se da je do transakcija USDC-a došlo istog dana kada je 5.292 bitkoina u vrijednosti više od 160 miliona američkih dolara prebačeno iz novčanika povezanog sa Luna Faundejšn Gard, jedinicom Teraform Labs, prema južnokorejskom Blokmedia.
Transakciju je zabilježio Vejl Alert na Tviteru, iako je označio da se bitkoin kreće između dva nepoznata novčanika.
Pošto su se transakcije dogodile dok je šef Terraforma u zatvoru u Crnoj Gori zbog optužbe za falsifikovanje pasoša, to sugeriše da ima spoljnu pomoć u premještanju sredstava kako bi izbjegao domet vlasti, rekao je Čo, koji je takođe docent za urbanističko planiranje u Hansungu, piše Fajnens Jahu.
"Čini se da je [Kvon] imao pomoćnika van zatvora — [premještanje sredstava] je moguće ako je prethodno predao svoje privatne ključeve kada je posljednji put izašao uz kauciju ili na neki drugi način", rekao je Čo.
Čo je rekao da je uočio kretanje USDC-a na Eterskan-u 3. jula i označio ga u tvitu.
Do Kvon se suočava sa optužbama za prevaru u Južnoj Koreji i SAD u vezi sa kolapsom kripto projekta Tera-Luna koji je vodio, a koji je bio vrijedan 40 milijardi američkih dolara.
U junu je osuđen zbog pokušaja putovanja sa falsifikovanim pasošem i osuđen na četiri mjeseca zatvora. Kvonovi advokati su uložili žalbu. Višestruki pokušaji Forkast Njuza-a da dođu do Do Kvona za komentar nijesu uspjeli.
Južnokorejski tužioci, koji istražuju urušavanje Tera-Luna, pokušavaju da procijene ukupnu imovinu koju Kvon posjeduje, od kojih većinu smatraju prihodima stečenim kriminalom.
Pošto se kriptovalute povezane sa Kvonom sada premještaju i zamjenjuju u druge tokene u različitim privatnim novčanicima, vlastima postaje teže da prate Kvonovu imovinu, rekao je Čo.
"Izgleda da je koristio nečije ime na centralizovanim kripto berzama, a realno je teško procijeniti koliko kripto valuta posjeduje“, rekao je Čo i dodao: "Bar smo mogli da identifikujemo sredstva koja su bila u lancu, ali sa transferom 3. jula, to je postalo mnogo teže."
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala