Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je Srbija zabranila izvoz oružja i municije

Oružje ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Procena o sve složenijoj bezbednosnoj situaciji u Srbiji pre svega zbog situacije na Kosovu i Metohiji uslovila je već izvesno donošenje odluke o zabrani izvoza srpskog oružja i municije. Ona se, takođe, može odnositi i na sprečavanje zloupotreba vezanih za ukrajinsku krizu, smatra general-major u penziji, Mitar Kovač.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sledeće nedelje najverovatnije potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je vitalni nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena.
On je istakao da sve što je neophodno treba da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju i da se sprovodu sve logističke pripreme. Dodao je i da će po pitanju zabrane izvoza municije i oružja biti provereno kako stoje stvari u ugovorima.

Uslovljena bezbednosnom procenom

Profesor Vojne akademije, dr Kovač za Sputnjik objašnjava u kojim se situacijama donosi ovakva odluka.
„Obično države donose odluke o zabrani izvoza oružja i municije kada je veoma složena bezbednosna situacija, ili kada to može negativno da utiče na bezbednost same države. I ova odluka je sigurno uslovljena bezbednosnom procenom koja govori o tome da može da dođe do usložnjavanja bezbednosne situacije na jugoistoku Evrope, na Balkanu“, kaže naš sagovornik.
Ta odluka će, kako napominje, trajati dok ne budu zadovoljene logističke potrebe vojske i sistema odbrane Srbije u skladu sa procenjenim rizicima i pretnjama.
© AP Photo / Dejan SimicevicOcena da je ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srbije vezana je za situaciju na Kosovu i Metohiji i scenarije kako Zapada tako i Prištine
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Ocena da je ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srbije vezana je za situaciju na Kosovu i Metohiji i scenarije kako Zapada tako i Prištine

I zbog političke zloupotrebe vezano za Ukrajinu

„Neke radnje je neophodno sprovesti u smislu logistike snaga, radi pravovremenog obezbeđenja određene količine municije. Druga dimenzija može se odnositi na sprečavanje političkih zloupotreba u međunarodnim odnosima oko izvoza oružja i municije vezano za ukrajinsku krizu“, ocenio je Kovač.
Na pitanje šta podrazumeva ocena da je vitalni nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena, on ukazuje na značaj pravovremenog delovanja.
„Dobro je da se odluka donosi preventivno i u pravo vreme, a ne onda kada iskrsne bezbednosni problem sa okruženjem ili u nekoj regiji u okruženju. Konkretno sve ovde kod nas je vezano, što neposredno što posredno, za Kosovo i Metohiju i u vezi sa tim postoje različiti scenariji kako Zapada tako i takozvane države Kosovo, odnosno prištinskih vlasti“, ističe genera-major u penziji.
Videli smo, kako kaže , šta se sve minulih meseci dešavalo.

Nema smirivanja na Kosmetu

„Nema smirivanja situacije, naprotiv, ta upornost u eskalaciji krize od strane prištinskih vlasti je sve veća i verovatno ovakvim nastavkom događaja iziniciraće se i potreba donošenja odluke o upotrebi snaga bezbednosti u zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Methiji“, mišljenja je Kovač.
On ističe da Srbi na KiM žive u getu, kako južno tako sada i severno od Ibra, jer je rasporedom baza i kontrolnih punktova Priština obezbedila masovno prisustvo policije koja maltretira Srbe i ugrožava njihove elementarne potrebe kako za zdravstvenim sredstvima, lekovima tako i za osnovnim životnim namirnicima.
Odluku o zabrani izvoza oružja i municije on smatra normalnim postupanjem ukoliko su procenjene logističke potrebe da je ona neophodna kako bi bilo obezbeđeno angažovanje odbrambene industrije Srbije za potrebe njenog sistema odbrane. Takva odluka nije ništa neobična i većina država pribegava takvoj odluci i donosi je interno i sprovodi je bez obaveštavanja javnosti kako o njenom početku tako i o završetku, ukazao je Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala