- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: NATO nema jedinstven stav o kasetnoj municiji za Ukrajinu

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
U NATO-u ne postoji jedistven stav o kasetnoj municiji za Ukrajinu, odluke pojedinačno donose vlade članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„NATO kao alijansa nema stav o Konvenciji o kasetnoj municiji, zbog toga što su pojedini saveznici potpisali tu konvenciju, a pojedini nisu. Saveznici sami odlučuju o isporuci naoružanja i druge vojne opreme Ukrajini“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.
On je naglasio da NATO kao vojni blok ne može da usvaja odluke te vrste, koje bi važile za sve zemlje-članice.
Zamenik portparola Bele kuće Endrju Bejts je u četvrtak izjavio da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena aktivno razmatra ideju o isporuci kasetne municije Ukrajini.
Agencija Asošijeted pres je, pozivajući se na izvore upoznate s tokom pregovora, prenela da je odluka o predavanju te municije Kijevu već doneta, a da će to SAD objaviti kasnije u petak.
Prema navodima agencije, reč je o isporuci nekoliko hiljada jedinica te municije u okviru novog paketa vojne pomoći Ukrajini.
U saopštenju se napominje da će SAD poslati Kijevu specijalnu kasetnu municiju koja ima smanjen rizik da ne eksplodira. Pretpostavlja se da će na taj način ova municija biti manja pretnja po civile.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala