- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Spomenik generalu Boži Jankoviću biće podignut u Karađorđevom parku u oktobru

© Tanjug / VLADIMIR LJPORCICOdavanje počasti generalu Božidaru Jankoviću
Odavanje počasti generalu Božidaru Jankoviću  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Nikola Selaković položio je danas venac i odao počast generalu Božidaru Jankoviću povodom obeležavanja 103. godišnjice od njegove smrti i najavio da će spomenik generalu biti podignut u oktobru u Karađorđevom parku u Beogradu.
"U godini u kojoj Udruženje ratnih dobrovoljaca Srbije od 1912. do 1918. godine, obeležava 120 godina postojanja, okupili smo se ovde oko groba jednog od najvećih i najtalentovanijih srpskih oficira s kraja 19. i početka 20. veka. Svi znaju za četvoricu legendarnih vojvoda. Kada govorimo o veličini srpskog oficira, pominjemo Stepanovića, Mišića i Bojovića, ali dugo vremena lik i delo generala Božidara Bože Jankovića kao da je gurano u stranu, i jeste", rekao je Selaković.
Ministar kaže da je Janković imao potpuno drugačije mišljenje i stav o događajima s proleća 1903. godine i pripadao grupi srpskih oficira koji su položili zakletvu kralju Aleksandru Obrenoviću od koje nije hteo da odstupi, a takođe je i u svojoj karijeri doživeo da bude dva puta penzionisan, ali i vraćen u službu.
Na inicijativu Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine u oktobru ove godine, na dan koji se smatra najznačajnijim u karijeri generala Bože Jankovića, na dan oslobođenja Prištine u Prvom balkanskom ratu, Selaković je najavio da će u Beogradu biti otkriven spomeniku generalu Boži Jankoviću, koji je već odliven.
Smatra da će podizanje spomenika generalu biti samo početak obeležavanja značajnih ljudi i događaja iz prošlosti o kojima se ćutalo nepravedno i neopravdano decenijama, u ovom slučaju duže od jednog veka.
"Pre nedelju dana boravio sam u Štipu i u okolini Velesa. Obeležili smo polaganjem venaca 110. godišnjicu pobede u bregalničkoj bici. U toj bici Treća armija na čelu sa Božidarom Božom Jankovićem dala je presudan doprinos pobedi srpske vojske, najvećoj do tada po žrtvama koje su podnete, po uslovima u kojim se bitka odvijala, po konfiguraciji terena na kojem je neprijatelj zapodenuo boj, i na tim mestima, osim jedne kapele sačuvane u neposrednoj blizini Velesa, nemamo nijedno obeležje", naveo je ministar.
"I kada sam našim domaćinima zahvalio što su nam omogućili da organizujemo tu svečanost, što su nam omogućili da u Štipu na mestu gde je bila spomen kosturnica sa posmrtnim ostacima više od 6.000 srpskih ratnika, srpske omladine prvog i drugog poziva, koja najčešće nije ni ostavila potomstvo za sobom, postavili su pitanje prisutni i samo se nekako pitanje pokrenulo kako je moguće da to činimo na mestu gde je tek pre nekih osam godina postavljena jedna spomen ploča i gde nemamo nijedno drugo obeležje o stradanju i o pobedi srpskog oružja", objasnio je ministar.
Selaković je svoj govor posvetio, kako kaže, ispravljanju jedne velike istorijske nepravde, prema čoveku koji je kada je prvi put penzionisan otišao u dobrovoljce i koji je na čelo narodne odbrane stao ispred tadašnjih četničkih jedinica koje su po staroj Srbiji i Makedoniji štitile porobljeni narod od pet vekovnih okupacija Turske, ali i od terora druge slovenske braće koje su se borile na terenu za prestiž.
Napominje da je poslednjih godina kroz podizanje spomenika, snimanje filmova i kroz organizaciju prigodnih svečanosti, Srbija počela da održava stvari od zaborava.
Pored spomenika generalu Boži Jankoviću, koji će biti otkriven u oktobru, Selaković je najavio da će istog meseca, u MTS Dvorani, biti organizovana velika svečana akademija povodom 110. godišnjice pobede u Drugom balkanskom ratu i u Bregalničkoj bici.
"Danas na ovom ovde mestu hoću da kažem da smo pokrenuli inicijativu i da će sam spomenik i grobno mesto biti obnovljeni u saradnji sa javnim preduzećem pogrebne usluge i gradom Beogradom, ali i da smo već razmišljali kada podignemo u Karađorđevom parku spomenik generalu Boži Jankoviću da se pobrinemo da i jedna bista nađe mesto na njegovom grobu, kako bi svako ko dolazi u posetu Novom groblju i svaka naredna generacija koja mu odaje počast dobro znala gde počiva veliki srpski sin general Božidar Boža Janković", rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala