- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

"Prodidži“ obeležili prvo veče festivala Egzit

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICCeremonija otvaranja festivala Egzit
Ceremonija otvaranja festivala Egzit - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Britanska elektro tehno grupa "Prodidži" obeležila je sinoć prvo veče na 23. izdanju Egzit festivala u Novom Sadu, pred nekoliko desetina hiljada ljudi ispred glavne bine.
Kultni bend, koji je 2019. godine ostao bez svog prerano preminulog pevača Kita Flinta, zaštitnog znaka grupe, vratio se u Srbiju nakon pauze od sedam godina, i postali su ponovo ponosni hedlajneri -glavne zvezde vodećih evropskih festivala, među kojima i Egzita.
„Prodidži“ su nastupali na Egzitu četiri puta (2007, 2009, 2013. i 2016), a u Beogradu su gostovali tri puta – u Hali Pionir (1995), na Beogradskom sajmu (2005) i na Kalemegdanu – Donji grad (2012).
Koncert je sinoć trajao 80 minuta, a bend je dokazao da prve noći festivala, a verovatno tokom celog izdanja, nemaju konkurenciju na Tvrđavi.
Osnivač benda Lijam Hovlet nedavno je uputio zvaničnu izjavu gde je istakao da je Egzit njihov omiljeni festival.
"U Srbiji smo nastupali kada im je bilo najteže, imamo posebno mesto u njihovim srcima i obožavamo ljude tamo“, rekao je Hovlet nedavno.
Osnivač benda, klavijaturista, producent i tekstopisac Hovlet i pevač Maksim su priredili muzičko-scenski šou na nivou vrhunskog spektakla, da zadovolje standarde na koje je i domaća publika navikla.
Osnovani 1990. u gradu Braintriju, Eseksu (Engleska), već sa debi albumom „Ekspiriens“ iz 1992. postigli su neverovatan uspeh i pre nego što je zvanično objavljen, sa vodećim singlovima „Karli“ i „Aut of spejs“.
Dubok trag su ostavili sa albumima - „Mjuzik for d džilted dženerejšn“ (1994) i "D fet of d lend" (1997).
Povratnički koncerti u Londonu su dokazali da Lijam i Maksim i pored bola zbog gubitka prijatelja, ipak idu dalje sa karijerom i turnejama, nakon tri godine od njegovog odlaska, tako da je koncert na Egzitu uključio i specijalnu lasersku projekciju Kita Flinta, prenosi Tanjug.
Poslednji album „No turists“ objavili su 2018. godine, a bendu je omogućio da se sedam puta uzastopno pozicionira na prvo mesto britanske top liste najboljih albuma.
Nekoliko meseci nakon objavljivanja poslednjeg albuma preminuo je Kit Flint, tokom 2019. godine. Bio je apsolutno nezamenljiv član, a posle pauze, tri godine kasnije, veterani rejv scene vratili su se na binu prvi put nakon njegovogodlaska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala