- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pokret nesvrstanih: Potrebno ravnopravno učešće svih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

CC0 / Pixabay / Olimpijske igre
Olimpijske igre - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Koordinacioni biro Pokreta nesvrstanih usvojio je specijalnu deklaraciju povodom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se održati u Parizu 2024. godine.
Autori Deklaracije podsećaju na prethodne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pod naslovom „Izgradnja mirnog i boljeg sveta kroz sport i olimpijski ideal“, uključujući i najnoviju Rezoluciju 76/13, od 2. decembra 2021. koju su kosponzorisale 173 države članice UN-a , uključujući skoro sve države članice Pokreta nesvrstanih.
Pored toga, skrenuta je pažnja da sport ne treba politizovati i da sportske organizacije u okviru Olimpijskog pokreta treba da primenjuju neutralnost, kako je i navedeno u Olimpijskoj povelji.
Naglašeno je i da su Olimpijske igre kao platforma za jedinstvo i solidarnost uvek bile snažan glasnik mira i dijaloga za čovečanstvo.

U Deklaraciji Pokreta nesvrstanih naglašava se da bi učešće sportista iz svih 206 nacionalnih Olimpijskih komiteta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine bilo snažan simbol jedinstva čovečanstva u svoj njegovoj bogatoj raznolikosti.

Takođe se dodaje da Koordinacioni biro Pokreta nesvrstanih, u skladu sa tim, izražava svoju podršku naporima i inicijativama koje je Međunarodni olimpijski komitet preduzeo u tom cilju.
Na kraju teksta ističe se da Pokret nesvrstanih sa velikim iščekivanjem očekuje politički neutralne Olimpijske i Paraolimpijske igre u francuskoj prestonici sledeće godine.
Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta naredne godine.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SPORT
Zaharova o suludom zahtevu Britanaca: „Manifestacija rusofobije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala