- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje Somborski filmski festival: Specijalni Ernest Puriši Đorđeviću

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSomborski filmski festival od 11. do 14. jula
Somborski filmski festival od 11. do 14. jula - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Peti Somborski filmski festival, pod sloganom „Za one koji dolaze“, počinje sutra, a priznanje „Specijalni Ernest“ za doprinos dobrim filmovima posthumno će biti dodeljeno reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću.
Priznanje će u Purišino ime primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja festivala 14. jula, dok će njegov poslednji film „Usta puna zemlje“, koji je završio neposredno pred smrt, biti prikazan 11. jula u okviru sekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“, u Atrijumu gradske kuće u Somboru.
„Puriša Đorđević ostavio je neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraocemodernog filmskog izraza koji izazivaju publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom“, rekla je Vesna Šašić, direktorka festivala.
Od 8. do 10. jula trajaće predfestivalski program nakon čega počinje Glavni program, kao i Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija „Kad bi Sombor bio Holivud”.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Dušan ĐokovićSomborski filmski festival
Somborski filmski festival - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Somborski filmski festival

Pet filmova u glavnom programu

Pet filmskih ostvarenja iz zemalja Dunavsko-panonske regije biće prikazano u okviru Glavnog takmičarskog programa.
Nakon projekcije filma „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, kojim svečano počinje festivalski program manifestacije, publika Somborskog filmskog festivala imaće priliku da pogleda ostvarenja - „Dobro došao kući, brate“ Petera Butka, „Kajmak“ Milča Mančevskog, „Praznik rada“ Pjera Žalice i „Falsifikator“ Megi Peren.
„Nit koja spaja filmove jeste poigravanje sa predrasudama. Upitanju su nacionalne, političke, seksualne ili je pak po sredi samo potreba da se predrasude prevaziđu. Svaki autor iz svog ugla pristupa temi, ali ono što je zajedničko jeste podsećanje na to koliko su predrasude prisutne, koliko nas sputavaju, ali i isto tako koliko mogu biti opasne“, kaže selektor Somborskog filmskog festivala Dejan Dabić.
U okviru Selekcije mladih autora na 5. Somborski filmski festival ove godine stižu filmovi sa značajnih regionalnih i međunarodnih festivala: „Usekovanje” Siniše Cvetića, „Da li ste videli ovu ženu” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i slovenački „Jahači” u režiji Dominika Menceja.
U okviru pratećeg programa planirana je promocija filmskih izdanja, razgovori publike sa filmskim kritičarima, rediteljima, scenaristima, producentima o filmovima prikazanim na Somborskom filmskom festivalu.
„Kada je u Somboru održan prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije 'Porodica naroda' najvažnije je bilo, uz osnovnu ideju festivala i kvalitet filmova, ostvariti kontinuitet. Mali jubilej, 5. Somborski filmski festival, dokazuje da snovi somborskog pionira filma, Ernesta Bošnjaka, nisu bili uzaludni. I ne samo to, ove godine odlazimo i korak dalje, okrećemo se ka budućnosti, o čemu svedoči i ovogodišnjeg festivalski slogan“, naglašava Dejan Dabić.
Film „Da li ste videli ovu ženu“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
KULTURA
Filmu „Da li ste videli ovu ženu?“ glavna nagrada u Ženevi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala