Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Manastir Visoki Dečani: Kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji mora da se okonča

© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani ocenio je da trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji od strane Prištine predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i da se mora okončati.
Manastir je, povodom izjave američkog ambasadora Džefrija Hovenijera na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Prištini, da su se „očevi osnivači borili da svi budu jednaki i da imaju pravo na život i slobodu“, izrazio nadu da će jednog dana svi građani na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i veroispovest, uživati slobodu koju zaslužuju.
Iz manastira Visoki Dečani je poručeno da mora da se okonča i praksa nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, kao i stalna klevetnička retorika ispunjena besmislenim optužbama.
„Ove diskriminatorske radnje ne doprinose vladavini prava, već podstiču versku netoleranciju i potencijal za ponovno nasilje slično onome što je naša Crkva pretrpela u godinama nakon oružanog sukoba 1999. godine, nažalost, uprkos međunarodnom prisustvu“, ističe se u objavi manastira.
Kako se dodaje, predstavnici SPC na KiM pridružili su se proslavi Dana nezavisnosti kako bi pokazali zahvalnost za kontinuiranu podršku američke ambasade pravima SPC.
„Verujemo da je važno za Kosovo i sve njegove građane da se obezbedi identitet, sloboda i dostojanstvo svih verskih zajednica, baš kao što je to učinjeno u SAD, gde Srpska pravoslavna crkva mirno napreduje i poštuje se više od 100 godina“, stoji u objavi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala