- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Opasna Pelagija okupirala hrvatsko primorje: Za jedno jutro, osam uboda na samo jednoj plaži

© Sputnik / Marijana KolakovićDubrovnik
Dubrovnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Hrvatsko primorje okupirala je mesečeva meduza, poznata i kao Pelagija noktiluka, a za samo jedno jutro zabeleženo je osam slučajeva uboda na popularnoj dubrovačkoj plaži Danče.
Crvena zastava postavljena je kao upozorenje na ovoj plaži zbog povećane koncentracije meduza i velikog broja slučajeva uboda, navodi „Slobodna Dalmacija“.
Opasna Pelagija noktiluka okupirala je dubrovačku akvatoriju, navodi taj hrvatski medij i dodaje da je uočena početkom juna u nacionalnom parku Mljet, a proteklog vikenda i na plažama hotela „Dubrovnik prezident“ i „Koral“.
Dr Rade Garić, naučni saradnik Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku, kaže kako se ova vrsta meduze u hrvatskom delu Jadrana pojavljuje ove godine češće nego inače, a ka obali ih donosi vetar sa pučine. Meduze zavise od morskih struja, a susret sa njima za kupače nije nimalo ugodan.
Garić kaže da je poželjno izbegavati susret sa pelagijom jer njen ubod veoma peče.
„Najosetljiviji su trbuh i podlaktice, dok je na rukama manje problema jer je koža tvrđa, pa je teže probiti. Ali treba biti oprezan i ne dodirivati rukom lice jer se tako mogu preneti žarnice“, kaže dr Garić.
On ima i recept kako sanirati povredu koju kupačima mogu naneti meduze.
„U slučaju da vas opeče, preporučuje se bolno mesto politi sirćetom ili na njega nasloniti topli kamen ili uroniti u toplu vodu. Mora biti što toplije, ali da ne izazove opekotine i pogorša stanje. Recimo četrdesetak stepeni“, ističe dubrovački naučnik.
Inače, ova meduza može da svetli u tami, po čemu je i dobila ime (grčki: pelagos – otvorena pučina; noktiluks – noćno svetlo). Duga je oko dvadesetak centimetara, ima ružičasti „šešir“ prečnika oko pet centimetara.
Morska dubina - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pronađeno besmrtno misteriozno stvorenje – naučnici došli do ključnih odgovora /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala