- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nacionalno samoubistvo“: Čemu vodi zauzimanje Kijevo-Pečerske lavre

CC BY 4.0 / Aniskov/cropped photo / Počajevska lavra
Počajevska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Ukrajinska pravoslavna crkva ostavljena je sama da se bori sa „carstvom antihrista“, a zauzimanje Kijevsko-pečerske lavre vodi ka nacionalnom samoubistvu, izjavio je za Sputnjik direktor pravoslavnog radija „Radonjež“ Evgenije Nikiforov.
Komentarišući vesti da su ukrajinske vlasti zauzele korpuse manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre kada su zapečaćena tri korpusa, uključujući rezidenciju predstojatelja UPC, mitropolita Onufrija, Nikiforov ocenjuje da je u aktuelnoj situaciji besmisleno pozivati se na zakon u Ukrajini, jer njega nema.

„Tamo vlada potpuno bezakonje. To je zapravo ruganje zakonu. Zato je besmisleno apelovati na tamošnji zakon, nemoguće je čekati pravnu pobedu. Ne može se apelovati ni na Zapad. Dakle, Ukrajinska pravoslavna crkva ostaje jedan na jedan sa 'carstvom antihrista' koje je sada slobodno zavladalo Ukrajinom. Međutim, u Kijevu ni ne shvataju šta rade, jer je ovo što se dešava pravo nacionalno samoubistvo. Kako poslovica kaže – bez Boga ni preko praga. A oni su odavno zamenili Boga parolom 'Ukrajina iznad svih'. Tako je bilo i u fašističkoj Nemačkoj, a zna se kako su Nemci završili. I ovi će tako završiti. Podriva se duhovna osnova života nacije“, rekao je Nikiforov.

Situaciju sa Kijevsko-pečerskom lavrom ranije je prokomentarisao i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je rekao da ne može da razume ponašanje kijevskih vlasti prema monasima. Po njegovim rečima, tu se radi o namernom pogoršavanju situacije i govori o tome da ukrajinske vlasti „ne žele nikakav mir“.
Lukašenko je pozvao monahe iz Kijevsko-pečerske lavre da dođu u Belorusiju dok ne prođu teška vremena.

Progon UPC

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
RUSIJA
U Kijevsko-pečerskoj lavri policija primenila silu protiv parohijana; RPC: Nedopustivo /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala