- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ na Lokarno filmskom festivalu

© Foto : Aleksandar LetićSvetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ na Lokarno filmskom festivalu
Svetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ na Lokarno filmskom festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ biće premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu (Švajcarska), u okviru prestižnog programa – „Piaca Grande“.
„Poziv na Piaca Grande, Lokarno je izuzetno priznanje za sve nas koji smo radili na ovom filmu, i sigurno pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše istorije izađe u svet na 'velika vrata'. Čestitam svim saradnicima na ovom ogromnom priznanju“, izjavio je Dragan Bjelogrlić.
Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjeloglića bili su presudni, prema rečima producenta, da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti ostvarenje „Čuvari formule“ u program festivala, čime ovaj film postaje prvi sa prostora Balkana koji će svoju svetsku premijeru imati u okviru programa „Piaca Grande“.
Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.
U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.
Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu.
Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksandar LetićGrupa naučnika u Institutu Vinča biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja
Grupa naučnika u Institutu Vinča biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Grupa naučnika u Institutu Vinča biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja
Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija - zamena koštane srži ozračenih pacijenata.
Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.
U glavnim ulogama publika će gledati Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksandar LetićRadivoje Raša Bukvić u filmu "Čuvari formule"
Radivoje Raša Bukvić u filmu Čuvari formule - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Radivoje Raša Bukvić u filmu "Čuvari formule"
Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić.
Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.
Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjeloglićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.
Snimanje filma Lančana reakcija - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
KULTURA
Slučaj Vinča: Počelo snimanje filma „Lančana reakcija“ - nije Černobilj, ali jeste opomena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala