- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pokrenut postupak protiv predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zbog navodnog nepoštovanja himne

© Foto : Pres služba predsednika Crne GorePredsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević
Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Predsjednik Opštine Nikšić našao se u centru skandala nakon što je optužen za navodno nepoštovanje himne, a tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću najavio je da će tim povodom protiv njega biti podnijeta krivična prijava.
Tužilac je naveo da se u radnjama Marka Kovačevića stiču elementi krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, saopšteno je iz Uprave policije.
Kako je navedeno, nikšićka policija je, u odnosu na video zapis koji je nastao 3. jula prilikom boravka Kovačevića na svečanosti obilježavanja 13 godina rada Javne ustanove "Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić" prilikom intoniranja državne himne, upoznala nadležnog tužioca i preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti.
Kovačević je, kako se tvrdi, na toj svečanosti držao ispružen srednji prst ruke tokom intoniranje državne himne. Sam Kovačević te tvrdnje demantuje i objašnjava da je u trenutku kad je snimljen namještao kaiš na satu.
Predsjednik Opštine Nikšić je, nakon davanja izjave u nikšićkoj policiji, kazao između ostalog, da se obični građani Crne Gore maltretiraju zbog nekih nebitnih stvari i da ni na koji način nije pokazao nepoštovanje himne.
Kovačević je juče nakon što je dao izjavu na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, ocijenio i da je pozadina problematizovanja njegovog položaja tokom intoniranja himne pokušaj da se onemogući koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) da na osnovu rezultata koje je postigla na izborima uzme učešće u budućoj Vladi.
Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore juče je saopšteno da su državni simboli Crne Gore neprikosnovena Ustavna kategorija i kao takvi moraju biti zaštićeni u svakom trenutku i svakoj prilici.

Kovačević: Tužilaštvo postupilo po principima NDH I fašističke Njemačke

Nažalost sumnje koje sam imao da je tužilaštvo u sprezi sa antisrpskim i promafijaškim medijskim lobijem su se obistinile, saopštio je danas predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
On je to rekao povodom toga što se postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću izjasnio da se u njegovim radnjama stiču elementi krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, i da će protiv njega biti podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio to krivično djelo.
Kovačević je novinarima u Nikšiću kazao da bivši predsjednik Crne Gore i nekadašnji lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović još nije dao nikakvu izjavu o navodima koji se o njemu pojavljuju u Skaj prepiskama.
" A ja sam zbog nekog položaja dijela tijela u nekom trenutku momentalno procesuiran i osumnjičen. Ovakve vrste postupanja dijela tužilaštva i medija mogu samo da uporedim sa režimima u nacističkoj Njemačkoj i NDH sa tom razlikom što još uvijek nemaju u sistemu predviđenu dozvolu za ubijanje Srba. Jer je sasvim jasno da sam sumnjiv po ovom pitanju samo po osnovu toga što sam Srbin i što se zna kakav stav imam o stihovima ratnog zločinca i deklarisanog fašiste Sekule Drljevića koji se nalaze u himni Crne Gore. Da je bilo ko drugi u pitanju niko ovo ne bi problematizovao, ni mediji, ni tužilaštvo", istakao je Kovačević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala