Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi krug Lajčakove (ne)diplomatske simetrije prema Beogradu i Prištini

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava samoproglašene države Kosovo u Prištini
Zastava samoproglašene države Kosovo u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Ne vidim baš ništa što je Srbija uradila zbog čega bi trebalo da bude sankcionisana, dok su kosovski Albanci napravili toliko gafova da su potpuno obesmislili pregovarački proces. Cilj je da se vrši pritisak na Srbiju a simbolično sankcioniše tzv. Kosovo, kaže Dejan Vuk Stanković povodom poslednje posete Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.
EU je spremila sankcije protiv Srbije ukoliko Beograd ne bude postupao u skladu sa zahtevima EU u vezi sa situacijom na severu Kosova i Metohije, rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lenjirom napravljena simetrija

Dan kasnije sastao i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a tim povodom srpski predsednik je rekao da je sa Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i načinima za smirivanje napetosti na terenu i primeni do sada postignutih sporazuma, ali sankcije, bar javno, nisu pominjane.
Zašto bi Evropa uvela sankcije Srbiji ako je Priština ta koja pravi problem?
Politikolog dr Dejan Vuk Stanković, iz Lajčakovih reči zaključuje da oni uporno nastavljaju sa politikom izjednačavanja Beograda i Prištine.
„Kao da je lenjirom napravljena simetrija, šta god da se dešava. Cilj je očigledno da se vrši pritisak na Srbiju a da se simbolično sankcioniše navodno Kosovo. Tim izjednačavanjem Beograda i Prištine i jednakom pretnjom sankcijama, i jednima i drugima, u stvari favorizuju kosovsku stranu,“ smatra Stanković.

Lažna simetrija

Naš sagovornik napominje da se oba aktera ponašaju različito u pregovaračkom procesu i u procesu koji je definisan sporazumom iz Brisela.
„A Evropska unija za to različito ponašanje pravi lažnu simetriju ne bi li došli do zaključka koji oni nameću a to je da Srbija indirektno ili direktno prizna Kosovo,“ ističe on.
Sve je ovo jedan trik, uveren je Stanković, pokušaj zastrašivanja koji nečastan, ali nije neočekivan kada govorimo o evropskoj diplomatiji. Prema njegovim rečima, Vučić je odgovorio u skladu sa onim što bi trebalo da bude dinamika i tok pregovora.
Evropski izaslanik je posle sastanka sa Kurtijem u Prištini rekao da trenutna situacija nije laka, i da je Kurti izneo svoje stavove, on svoje ideje i predloge, kao i da je sastanak bio dug, ali veoma važan.
Predsednik Srbije je dotle upozorio Lajčaka i da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti. Vučić je pozvao i međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik EU Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SRBIJA
„Jasnija slika o narednim koracima“: Lajčak posle sastanka sa Vučićem
Izaslanik EU Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SRBIJA
Lajčak iz Prištine: Spremne sankcije i protiv Beograda ako ne bude postupao po zahtevima EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala