- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Njuzvik: CIA izvodi tajne operacije u Ukrajini

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsAgencija CIA
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Američka obaveštajna služba potvrđuje da agenti CIA rade u Ukrajini, piše američki časopis „Njuzvik“, pozivajući se na izjavu visoko rangiranog oficira obaveštajne službe.
„Da li se CIA nalazi na teritoriji Ukrajine? Da“, izjavio je sagovornik lista i dodao da CIA ne deluje „zlonamerno“.
„Njuzvik“ piše da nije utvrđen tačan broj saradnika CIA u Ukrajini, ali da njegovi izvori pretpostavljaju da je reč o manje od 100 ljudi.
„Njuzvik“, takođe, navodi da su CIA i Bela kuća tražile od redakcije liista da ne otkriva mesta na kojima američka obaveštajna služba izvodi operacije na teritoriji ukrajine i Poljske.
List navodi da je detaljno proučio razmere delatnosti CIA u Ukrajini.
„Ni CIA, ni Bela kuća nisu dale konkretne odgovore, ali su zatražili da 'Njuzvik' ne otkriva konkretna mesta operacja CIA u Ukrajini i Poljskoj, ne navodeći druge zemlje koje učestvuju u tajnoj delatnosti CIA, kao ni vazduhoplovnu službu koja podržava tajnu delatnost SAD u sferi logistike“, piše list.
„Njuzvik“, takođe, navodi da je CIA aktivno uključena u ukrajinski sukob, kao i da SAD koriste „sivu flotu“ komercijalnih aviona za prebacivanje oružja u Ukrajinu.

Vašington nezadovoljan zbog napada Kijeva na ruske gasovode

Vašington je, kako piše „Njuzvik“, tajno preneo svoje nezadovoljstvo timu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog napada na ruske gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, koji je, prema navodima medija, organizovala ukrajinska strana.
„Vašington je tajno preneo nezadovoljstvo vladi Zelenskog zbog napada na 'Severne tokove' u septembru prošle godine, ali su nakon toga čina sabotaže usledili i drugi napadi, među kojima je i nedavni napad bespilotnih letelica na Kremlj“, navodi list i dodaje da su ti napadi otvorili pitanja u veti s jednom od glavnih obaveza CIA u sferi obaveštajnog rada, a to je raspolaganje informacijama o tome šta planiraju Ukrajinci i uticaj na njih, kao i poštovanje „tajnog dogovora s Moskvom“.

Poljska - hab za saradnju CIA sa špijunima

Prema navodima „Njuzvika“, CIA Poljsku koristi kao hab za komunikaciju sa svojim agentima u Rusiji i Ukrajini.
„Iz Poljske operativci CIA mogu da se povežu s brojnim agentima, uključujući ukrajinske i ruske špijune. Gotovo svi saradnici specijalnog centra CIA, koji sarađuju s ukrajinskim partnerima i snagama za specijalne operacije 20 zemalja, smešteni su u bazama u Poljskoj“, navodi list, uz napomenu da je upravo saradnja CIA s poljskim vlastima pomogla da se reši diplomatska kriza u novembru 2022. godine, posle pada rakete u blizini poljskog sela Pševoduv.
CIA, se pored toga, bavi i borbom protiv korupcije, zbog isporuka oružja Kijevu preko Istočne Evrope, vrednih milijarde.
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SVET
Švedska: Deo materijala o napadima na "Severni tok" možda bude poverljiv; Poljska demantuje umešanost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala