- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počeo Sofest: Vatromet, defile glumačkih ekipa i film „Vera“

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Dušan ĐokovićĐorđu Kadijeviću Statueta slobode 51. Sofesta
Đorđu Kadijeviću Statueta slobode 51. Sofesta - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Proveo sam 60 godina na filmu, ali ne za sebe, radio sam za vas, za one pre vas i za one posle vas i ovo je za mene jedan nezaboravan i divan trenutak, rekao je reditelj Đorđe Kadijević primajući Statuetu slobode za životno delo, koju mu je dodelio Filmski festival u Sopotu – Sofest.
Nagradu za životno delo Đorđu Kadijeviću, koji je pre 50 godina snimio čuveno ostvarenje „Leptirica“, uručio je sinoć na otvaranju 51. „Sofesta“ Živorad Milosavljević, predsednik festivalskog Odbora.
„U letopis festivala danas smo upisali još jedno ime likovne umetnosti i svekolike kulture - Đorđe Kadijević je još jedan ukras u lepezi trajanja i traganja za boljim i lepšim na ovom svetu”, rekao je Milosavljević i najavio projekciju „Leptirice“ 7. jula i dokumentarni film u koji je Kadijević „ugradio svoje životne muke i najplemenitije misli“.
Za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, „Statueta slobode“ dodeljena je Vojnofilmskom centru „Zastava film”, a ovu počasnu nagradu je umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović uručio pukovniku Goranu Ikoniću, direktoru „Zastava filma”.
Avramović je istakao da je Vojnofilmski centar „Zastava film“ umetnički oreol dobio negovanjem dokumentarnog, ne zapostavljajući ni dugometražni igrani film, kao ni igrane serije i tu „napravila pravu revoluciju“.
© Foto : Dusan DjokovicPočeo Sofest
Počeo Sofest - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Počeo Sofest
Pukovnik Ikonić je, primajući nagradu uz zahvalnost svima koji su prepoznali značaj rada „Zastava filma“, rekao da će „Statueta slobode“ imati posebno mesto među priznanjima koje su do sada dobili.
Filmski festival u Sopotu otvoren je uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa.
Uoči ceremonije, u Centru za kulturu otvorena je izložba „75 godina Vojnofilmskog centra 'Zastava film' i kolaži Đorđa Kadijevića“.
© Foto : Dusan DjokovicU muzičkom delu programa nastupili su grupa „Kal“ i KUD „Kosmaj“ iz Sopota.
U muzičkom delu programa nastupili su grupa „Kal“ i KUD „Kosmaj“ iz Sopota. - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
U muzičkom delu programa nastupili su grupa „Kal“ i KUD „Kosmaj“ iz Sopota.
U muzičkom delu programa nastupili su grupa „Kal“ i KUD „Kosmaj“ iz Sopota.
Pod sloganom „U sjaju ordena - za film i slobodu” do 8. jula u takmičarskom programu biće prikazan 21 film, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su rediteljka Ana Maria Rosi, glumica Mihaela Stamenković i kompozitor Rade Radivojević.
Filmom „Vera“ Nedeljka Kovačića počeo je program Sofesta, koji će zatvoriti „Oluja“ Miloša Radunovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala