Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Klintonova briga za Srbe – grof Drakula u ulozi direktora Zavoda za transfuziju krvi

CC BY-SA 2.0 / gypsy in moda / DSCF0314Spomenik Bila Klintona u Prištini
Spomenik Bila Klintona u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Iznenadna Klintonova briga za prava Srba na severu Kosova je loše režirana uloga u kojoj grof Drakula glumi direktora Zavoda za transfuziju krvi. Istovremeno, „bivši čovek“ Bil Klinton pokušava da ispegla svoje krvavo nasleđe na Kosovu i Metohiji, smatra dr Srđa Trifković.
Bivši predsednik SAD Bil Klinton je tokom govora na ceremoniji u njegovu čast u Tirani izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvao Prištinu da „prestane sa glupostima“, misleći na izbor nelegitimnih gradonačelnika u četiri grada na severu pokrajine.

Klintonova briga za Srbe

Klinton je u Tirani pozvao privremene vlasti u Prištini da odstupe i „pokaže svetu kako izgleda inkluzivna budućnost“, misleći na prava srpske manjine na severu.
„Postoji spor koji se sada dešava na Kosovu za koji bih voleo da se nikada nije dogodio. To više nije moja odluka, nego su Kosovari stvorili ta četiri grada u korist Srba da im daju još četiri gradonačelnika. Tako da mislim da nije trebalo da se održe ovi izbori“, rekao je Klinton.
„Lako je Albancima koji su sada u većini i pokušavaju da iskoriste trenutak da iznesu svoj argument, ali prava stvar koju bi trebalo da urade je da prestanu sa ovim glupostima“, dodao je Klinton.

Drakula u ulozi direktora Zavoda za transfuziju krvi

Ima ironije u situaciji kad se pojavi lovokradica u ulozi čuvara, ili kad se grof Drakula pojavi u ulozi direktora Zavoda za transfuziju krvi, komentariše iznenadnu Klintonovu brigu za Srbe dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“.
Bil Klinton na svojim rukama ima krv iz 1999. godine i on je definitivno jedan od ključnih, ako ne i ključni akter u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji su deo takođe bili Toni Bler i čitav zapadni establišment, dodaje Trifković.
„Međutim, Kurti je pomislio da mu je sve dopušteno, s obzirom da je dosta dugo kosovski rep mahao američkim kučetom i da mu je retroaktivno sve bilo opraštano i dopuštano. On se ipak sad malo preforsirao. Zapadu je stalo da stvori iluziju o tome da je Kosovo neka funkcionalna država, a njegovi postupci su više usmereni ka jednom standardnom modelu srednjevekovnog baštinjenja tradicija Osmanskog Carstva, gde će samo jedna zajednica. i to onih pravovernih, biti sposobna da ugnjetava sve ostale.“

Bivši čovek „pegla“ svoje krvavo nasleđe

U Klintonovoj izjavi nema ni traga brige za stvarna ljudska prava i konstituisanje tzv. Kosova kao funkcionalne države. Klinton samo želi da se ublaži utisak da kosovski Albanci bukvalno sve mogu sebi da dopuste, a da im iz Brisela i Vašingtona retroaktivno sve bude oprošteno.
Prema Trifkoviću, Klinton je naprosto jedan bivši čovek i to ne samo kao političar, već i kao ljudski, moralni lik, reputacija čak i u samim Sjedinjenim Državama. Kao bivši čovek Klinton pokušava da svoje krvavo nasleđe na Balkanu koliko-toliko ispegla time što bi se zaustavio razulareni nastup sadašnjeg kosovskog rukovodstva.
„U suštini, između onoga što on priželjkuje i onoga što radi Kurti razlika je samo u stepenu a ne u kvalitetu. Odnosno, i jedan i drugi žele isto a to je da Srbija legne na rudu i prizna amputaciju sopstvene teritorije. Samo što Klinton smatra da način na koji Kurti sada postupa nije funkcionalan u tom cilju“.
Trifković smatra da će Kurti poslušati Klintona a da će to onda biti slavljeno na Zapadu kao dokaz umerenosti i državničke dalekovidosti kosovskog rukovodstva.
„Dakle, ironija će biti potpuna da kao prvo, on napravi jedan divljački iskorak na severu, a onda kad bude reterirao to će biti slavljeno kao vrhunski čin popustljivosti, državništva i spremnosti na kompromis“, zaključio je Trifković.
Bil Klinton i Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
SRBIJA
Oštra poruka Bila Klintona Prištini: Prestanite sa glupostima na severu Kosova
Bivši američki predsednik Bil Klinton - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
REGION
Bil Klinton doputovao u Tiranu, Rama će mu uručiti orden
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala