- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Dani Nikole Tesle“ od 8. do 11. jula u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu /foto/

© Foto : Arhiva Tesline naučne fondacije/Ustupljeno Sputnjiku Nikola Lončar osnivač Tesline naučne fondacije iz Amerike pored Tesline biste u Njujorku
Nikola Lončar osnivač Tesline naučne fondacije iz Amerike pored Tesline biste u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
U organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Amerike i Srbije od 8. do 11. jula biće organizovana manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ na više lokacija u Beogradu (Kolarčev narodni univerzitet), Sremskoj Mitrovici (Srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ i manastiri Šišatovac i Petkovica) i Šapcu (Naučni park).
Program „Susret Teslinog naroda u Beogradu“ sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
„Teslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. i u Srbiji. Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića“, izjavio je Nikola Lončar, osnivač TNF iz Filadelfije.
Kako je naveo, veliki broj istaknutih ličnosti će uzeti učešće na Teslinim danima, između ostalih prezviter dr Oliver Subotić; Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice; Vladimir Jelenković, nekadašnji direktor Muzeja Nikole Tesle i mnogi drugi.
„U manastiru Šišatovac služiće se pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za ovaj manastir na Fruškoj Gori i tu je i sahranjen. U manastiru Petkovica služiće se pomen Georgini-Đuki, majci našeg naučnika, od koje je nasledio pronalazački dar. Biće upriličeno i predavanje ‘Značaj majke u Teslinom životu’“, rekao je Lončar.
© Foto : Arhiva Tesline naučne fondacije/Ustupljeno SputnjikuPredrag Karasović iz Tesline naučne fondacije Srbija pored Tesline biste u Mađarskoj
Predrag Karasović iz Tesline naučne fondacije Srbija pored Tesline biste u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Predrag Karasović iz Tesline naučne fondacije Srbija pored Tesline biste u Mađarskoj
Iz TNF-a najavljuju brojne značajne teme o Teslinom narodu i predavanja o Srbima u Americi i u Australiji. Prof. Marina Milić Radović održaće predavanje pod naslovom „Tesla, Laza i Šekspir“, a Aleksandra Ninković Tašić „Pupin i Tesla na istom putu“.
Predrag Karasović, član Upravnog odbora TNF Srbija, istakao je da im je edukacija mladih veoma važna i da zato intenzivno rade na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete.
„Tesla klub je otvoren i u dalekoj Ugandi. U toku su pripreme za otvaranje kluba u Mađarskoj. Ove godine u okviru Tesla manifestacije nalazimo se i u Srednjoj tehničkoj školi 'Nikola Tesla' u Sremskoj Mitrovici, a predavanje 'Tesla kroz znanje i igru' na Kolarcu održaće Aleksandar Ignjatović, iz kompanije Pertini, koordinator inovativnih projekata iz TNF Amerika“, rekao je Karasović.
U saopštenju se navodi da je dobitnik nagrade za životno delo Radovan Ždrale (94), dramski pisac, esejista i vajar, koji je uradio veliki broj Teslinih bista koje je poklanjao školama i drugim obrazovnim ustanovama. Uz sve to napisao je i tri knjige o Tesli. Iako ima preko 90 godina, još uvek radi sa kamenom i piše. Nagradu će dobiti i Udruženje Milutin Milanković iz Beograda koje od januara 2007. radi na promovisanju lika i dela velikana srpske i svetske nauke.
U umetničkom delu manifestacije učestvovaće Radmila Satarić koja će govoriti o Pupinu i Tesli u viziji slikara Paje Jovanovića i princeze Vilme Ljvov-Parlagi. Damir Šabić iz BiH će govoriti na temu 'Tesla i umetnost', a Mark Alezi iz Amerike o „Teslinom tornju u Njujorku“. Živorad Ajdačić će govoriti na temu „Zanimljivosti iz života Nikole Tesle“.
Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na teslinnarod@gmail.com. Broj mesta na Kolarcu je ograničen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala