Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad hoće kontrolu: Da li je to Rama zalupio vrata Otvorenom Balkanu

© Sputnik / Lola ĐorđevićEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Zapad je shvatio da se kroz Otvoreni Balkan realizuje priča stara stotinu godina „Balkan balkanskim narodima“, što kod njih izaziva jezu, jer tako gube kontrolu nad Balkanom i ne mogu da nas dele i svađaju. Rama je podlegao pritisku tih država i zato zatvara vrata za Otvoreni Balkan, a otvara za Berlinski proces, kaže Stevica Deđanski
Edi Rama, albanski premijer, zalupio je vrata inicijativi Otvoreni Balkan jer je navodno ispunila svoju misiju, i istakao da je pred njima Berlinski proces. On je objasnio da je Otvoreni Balkan nastao iz potrebe da se unapredi Berlinski proces, što je i učinjeno i zato je Berlinski proces sada glavni fokus.

Rama podlegao pritisku Zapada

Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ovaj Ramin potez vidi kao pretnju koju je ostvario i koju je već neko vreme i najavljivao, ali i kao nešto što govori i o nedoslednosti naših partnera.
„Očigledno je da je Rama to uradio pod pritiskom određenih država, ali je prosto neverovatno da neko ko je govorio da je Otvoreni Balkan u interesu njegovih građana sada menja mišljenje, deluje kao da hoće da kazni Srbiju, ali kazniće i sam sebe jer, ako to ne žele onda ništa i ne moraju. Posledice će osetiti privreda i građani regiona, jer je ta inicijativa bila usmerena pre svega ka razvoju ekonomije država u okruženju,“ ističe Deđanski.
Prema njegovim rečima, teško da će svi sporazumi koji su u okviru ove inicijative potpisani, ostati na snazi.
„Čini mi se da je već postao manir da se potpisani sporazumi od strane Albanaca, a rekao bih i Evrope ne poštuju kada smo mi u pitanju. Ali uveren sam da će se politička klima promeniti i da će za godinu ili dve međunarodno pravo i obaveze i sve što je potpisano ponovo imati pravo vrednovanje. Zbog toga mi moramo da se strogo držimo svih pravila međunarodnog prava, jer će jednoga dana i te kako sve morati da dođe na svoje,“ uveren je sagovornik Sputnjika.

Uplašili se da ne izgubi kontrolu

Objašnjavajući u čemu je razlika između Otvorenog Balkan i Berlinskog procesa, Deđanski kaže sledeće:

„Otvoreni Balkan je mnogo operativnija inicijativa od Berlinskog procesa. Niko pri tom nije protiv Berlinskog procesa i mi smo u tome učestvovali na kraju. U suštini mi učestvujemo u svemu što je vezano za regionalnu integraciju, ali ovde postoji problem da priča "Balkan balkanskim narodima", stara sto godina, i danas izaziva jezu u Zapadnoj Evropi zato što onda nemaju kontrolu i ne bi mogli da posvađaju međusobno ovdašnje narode. Otvoreni Balkan koji jeste jedna vrsta procesa "Balkan balkanskim narodima" se pokazao se kao mnogo operativniji jer je imao neka rešenja - radna snaga je mogla da se razmenjuje jer svi mi imamo problem sa radnom snagom, putovanja bi bila mnogo lakša, transport robe u usluga i da ne nabrajam šta sve još“ napominje Deđanski.

Drugim rečima, kako kaže, Otvoreni Balkan je mnogo praktičniji i brži nego Berlinski proces od koga još nismo videli konkretne akcije.

Rama planira sastanke

Rama je rekao i da planira da održi sastanke sa svim premijerima i predsednicima u regionu kako bi razgovarali o Berlinskom procesu i dogovorili saradnju i najavio da će Albanija u oktobru ove godine biti prvi domaćin Samita Berlinskog procesa, otkako je Angela Merkel 2014. godine otvorila ovaj proces.

Berlinski samit na Balkanu, u Tirani, izuzetno je važan samit, tvrdi Rama i objašnjava da je to priprema za "veliki korak napred":

"Radimo sa Evropskom unijom na novom planu finansiranja i ekonomske podrške za sve zemlje u regionu koji zaista želimo da konkretizujemo na samitu u oktobru i to je pravi plan."

Rama je podsetio i da je šef Evropske komisije Ursula Fon der Lajen u Bratislavi dala prvu poruku u vezi sa planom za povećanje finansiranja i za povećanje pristupa država Zapadnog Balkana zajedničkom evropskom tržištu.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
EKONOMIJA
Ana Brnabić na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, pozvala BiH da uđe u Otvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
REGION
Dodik: BiH da pristupi „Otvorenom Balkanu“ /foto/
Sajam vina Vinska vizija Otvorenog Balkana - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
EKONOMIJA
„Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Dve glavne nagrade za makedonska i sedam za vina iz Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala