- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: SAD predale DAEŠ-u rakete sa bojevim glavama punjene otrovnim supstancama

© AP Photo / Darko BandicAmerički vojnici u vojnoj bazi na severu Sirije
Američki vojnici u vojnoj bazi na severu Sirije - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Dejstvima terorističke grupe DAEŠ (zabranjene u Rusiji) na jugu Sirije i u regionu Damaska rukovodi zamenik komandanta Centralne komande američke vojske Džejms Meloj, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije, pozivajući se na direktora službe Sergeja Nariškina.
Kako se navodi u saopštenju, militanti DAEŠ-a nalaze se u blizini naselja Havija i Zavrija, nedaleko od američke vojne baze El Tanf.
„Ovo mesto je postalo pravo razbojničko gnezdo. Nedavno je tamo formiran američko-britanski ‘zajednički obaveštajni komitet’, a u stvari – štab za kontrolu dejstava DAEŠ-a u južnoj Siriji i regionu Damaska. Njim rukovodi zamenik komandanta američke Centralne komande Džejms Meloj“, ističe se u saopštenju.
Služba ocenjuje da perspektiva poboljšanja situacije oko Sirije i na Bliskom istoku uopšte „očigledno ne odgovara američkoj administraciji“ koja „čini sve da spreči arapsko-sirijsku normalizaciju i diskredituje rukovodstvo Sirije“ i u tom cilju priprema provokacije, uključujući i sa primenom otrovnih hemijskih supstanci.

Kako se dodaje, Amerikanci su svojim štićenicima iz DAEŠ-a u južnoj Siriji predali rakete sa bojevim glavama punjene otrovnim supstancama.

SAD su takođe u maju u sirijskom Idlib odradile metodologiju primene otrovnih supstanci od strane militanata Huras el Dina, povezanog sa Al Kaidom (terorističkom organizacijom zabranjenom u Rusiji) i ekstremista Islamske partije Turkestana (zabranjena u Rusija). Tom prilikom je otrovano oko sto civila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala