- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Razrešena misterija tri jevrejske devojčice čija je fotografije postala simbol Holokausta /foto/

© Sputnik / RIA NovostiUlaz u koncentracioni logor Aušvic
Ulaz u koncentracioni logor Aušvic - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Kultna fotografija tri jevrejske devojčice koje beže iz nacističke Nemačke, snimljena na londonskoj stanici „Liverpul strit“, više od 80 godina bila je misterija jer njihov identitet nije bio poznat.
Inge se ne seća da je fotografija snimljena i decenijama nije ni znala da postoji. Tada petogodišnjakinja, ona je sa svojom desetogodišnjom sestrom Rut pobegla iz svog doma u nemačkom Breslauu, sadašnjem Vroclavu u Poljskoj. Njihova majka i mlađa sestra ostale su u Poljskoj i ubijene su u Aušvicu, piše „Bi-Bi-Si“.
Tek kad je otišla u penziju, Inge je shvatila da su ona i Rut, koja je umrla 2015. godine, zauvek ovekovečene kao ikone Holokausta i Kindertransporta, masovne evakuacije jevrejske dece iz nacističke Nemačke 1939. godine. Naišla je na sliku u „Never Again“, knjizi istoričara Martina Gilberta.
„Bilo je to veliko iznenađenje“, rekla je Inge, čije je devojačko prezime bilo Adamec.
„Stavio je u knjigu sliku „Tri male devojčice“ pa sam mu pisala i rekla da smo žive. Ljudi kažu da izgledam kao Širli Templ. Zašto se smejem? Pogledajte Rut, bila je jako pogođena. Ne znam ko je ta treća devojčica s lutkom. Nikada nisam saznala ko je“, rekla je Inge.

Treća devojčica

Devojčica s lutkom bila je desetogodišnja Hana Kon, koja je istim vozom kao i dve sestre stigla sa svojim bratom blizancem Hansom, kasnije nazvanim Džerald, iz Halea u Nemačkoj. Poput Inge i Rut, Hana se nije sećala fotografije koja je snimljena, iako se sećala putovanja i lutke. Umrla je 2018. godine, ali je progovorila o svojim iskustvima u intervjuu za Univerzitet u Londonu.
„Sećam se da sam prolazila kroz Holandiju i ljubaznih dama koje su nam davale kiflice i limunadu. Stigli smo na stanicu „Liverpul strit“ vozom iz Harvica. Sedišta su bila tapacirana, nisu bila drvena i bila sam jako zabrinuta da smo se greškom našli u prvoj klasi. Držala sam lutku koju sam zvala Evelin“, ispričala je ona.
Hana je prvi put saznala za fotografiju kada ju je njen brat uočio na izložbi u „Camden Library“ u Londonu povodom 50. godišnjice Kindertransporta. Njene kćerke bliznakinje Debi i Helen Singer rekle su da je uvek bila vrlo znatiželjna u vezi sa druge dve devojčice.
„Kad god bismo videli fotografiju rekla bih: Pitam se ko su druge dve devojčice?“, rekla je Debi.
Zatim su u januaru, više od 80 godina nakon što je fotografija snimljena, njene kćerke otkrile istinu nakon što su naišle na „Bi-Bi-Sijev“ audio-serijal.
„Bio je Dan sećanja na Holokaust i moj prijatelj mi je poslao link na vest na „Bi-Bi-Sijevoj“ veb-stranici“, rekla je Helen i dodala: „Pomislila sam - Zašto mi šalje ovaj link? Skrolovala sam prema dole i videla sliku s mamom i imenima druge dve devojčice, Rut i Inge".
U aprilu je Inge konačno srela Hanine kćerke u „Imperila War Museum“u Londonu, gde je fotografija bila izložena više od 20 godina, kako bi saznala više o njihovim porodicamai onome što se dogodilo nakon što je snimljena.
„Inge je posebna osoba u našim životima“, rekla je Debi i dodala: „Mislim da bi mama bila jako ponosna na nas. Uvek je pričala o tim dvema devojčicama i činjenica da smo ih pronašli bila bi joj jako važna“, preneo je Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala