- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Obnova izgorelog dela manastira Hilandar biće završena 2024. godine

© Foto : Zadužbina svetog manastira HilandaraHilandar - Svaki posao počinje sa molitvom, moleban za početak radova na Belom konaku 17. maja
Hilandar - Svaki posao počinje sa molitvom, moleban za početak radova na Belom konaku 17. maja - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Obnova objekata uništenih u požaru, koji je zadesio manastir Hilandar 2004. godine, biće završena 2024. godine, najavila je danas u manastiru Kakovo predsednica Komisije za Hilandar i ministarka kulture Maja Gojković.
Zamenik predsednika Komisije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je, nakon obilaska radova na manastiru Hilandar, rekao da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Obnavljanjem Hilandara obnavljamo Srbiju

On je konstatovao da bi ovim tempom ove godine trebalo da bude završen objekat Dohije, a da će naredne godine akcenat biti na obnovni Igumenarije.
„Za nas kao državu i narod od izuzetne je važnosti obnova Hilandara, jer obnavljajući Hilandar, mi u stvari obnavljamo Srbiju i našu svetosavsku, srpsku naciju”, naglasio je Selaković.
U prethodnom periodu radilo se na rekonstrukciji izgorelih objekata graditeljskog nasleđa, konaka i paraklisa, kao i na uspostavljanju vizuelnog izgleda manastira kakav je bio pre velikog požara.
Obnovljena je i i unapređena uništena i oštećena infrastruktura.
Radilo se, kako su konstatovali članovi Komisije na sastanku, i na izgradnji nove infrastrukture radi neophodnog osavremenjivanja (putevi, vodovod i kanalizacija, protivpožarna zaštita, grejanje, električna energija i telekomunikacije), kao i na zaštiti i rekonstrukciji ugroženog graditeljskog nasleđa.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureSastanak Komisije za Hilandar
Sastanak Komisije za Hilandar - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Sastanak Komisije za Hilandar

Započeti radovi na Igumenariji

Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić, predstavljajući izveštaj o izvršenim radovima rekao je da je u 2022. godini i 2023. godine glavni zadatak bio obnova pre svega Dohije i Igumenarije:
„Prošle godine dovršeni susvi grubi građevinski radovi objekata Dohije i započeti radovi na Igumenariji. Dohija je sada u završnoj fazi zanatskih i keramičarskih radova, dok se na Igumenariji rade grubi građevinski radovi na ojačanju i izgradnji konstrukcija objekta, imajući u vidu specifičnost ovih objekata, budući da su to objekti gde je došlo do požara“.
Ranđić je rekao da je glavni zadatak u 2024. godini završetak Igumenarije čimeće celokupan izgoreli deo manastira biti završen, a završni zanatski radovi na Igumenariji odvijaće sei tokom 2025.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture/Goran ZlatkovićKomisija za Hilandar
Komisija za Hilandar - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Komisija za Hilandar
Istovremeno se radi i na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa živopisa, predmeta sveštene umetnosti, rukopisnog nasleđa, starih štampanih knjiga, arhiva i biblioteka, etnografske zbirke, uključujući i aktivnosti popisa sa katalogizacijom i digitalizacijom, kao i unapređenje manastirske ekonomije i kulturnog predela u cilju održivog razvoja i dugoročnog samoodržanja, kao i očuvanja ukupnog nasleđa.

Zakon o Hilandaru

Selaković je napomenuo da je rad Komisije ozbiljno podržan donošenjem posebnog Zakona o Hilandaru, a izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koji su u skupštinskoj proceduri, biće omogućena ne samo obnova, nego i primereno održavanje manastirskog kompleksa i svega onoga što je značajno i za funkcionisanje manastirskog kompleksa.
„Izuzetno je važno za nacionalni identitet,našu državu i narod da se obnovi sve ono šta je uništeno, ali mora da se nastavi i sa brigom o Hilandaru na jedan trajni, sistematski način“, naglasila je Maja Gojković.
Iguman Hilandara Metodije u tronu pored Bogorodice Trojeručice - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
SRBIJA
Zašto je zakon za Hilandar koji donosi Srbija — istorijski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala