- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Fajnenšel tajms“: EU razmatra priključivanje ogranka jedne ruske banke sistemu Svift

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Evropska unija razmatra mogućnost da dozvoli „Rosseljhozbanci“ (Poljoprivrednoj banci) da oformi podružnicu koja će biti priključena platnom sistemu Svift, radi transakcija povezanih sa izvozom žita, u cilju održanja prehrambenog sporazuma, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore, upoznate sa diskusijama.

„Plan koji je Moskva predložila omogućiće 'Rosseljhozbanci’ da oformi podružnicu za obradu plaćanja, povezanih sa izvozom žita. Novoj organizaciji biće dozvoljeno da koristi globalni sistem za razmenu finansijskih obaveštenja Svift, koji je bio nedostupan najvećim ruskim bankama“, piše list.

Prema rečima izvora, pristalice ove opcije smatraju da je to „najmanje loša“ varijanta održanja prehrambenog sporazuma.
U tekstu se naglašava da je EU svim silama pokušala da usaglasi mere za ublažavanje sankcija konkretnim ruskim kompanijama ili tome da im se dozvoli da izvoze određenu robu u zemlje trećeg sveta.
Izvori ističu da zvaničnici EU procenjuju zakonitost i ostvarivost inicijative.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nema ništa da saopšti u vezi sa informacijama o priključenju podružnice „Rosseljhozbane“ sistemu Svift i istakao da i bez toga nema mnogo nade za pregovore o prehrambenom sporazumu.
On je dodao da Rusija trenutno konstatuje da deo sporazuma i dalje nije ispunjen.
Prethodno, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin rekao je novinarima da Rusija radi na tome da 18. jul bude poslednji dan važenja prehrambenog sporazuma.

Prehrambeni sporazum

Rusija je produžila crnomorsku inicijativu na 60 dana. Nebenzja je ranije u pismu zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu ukazivao na to da u kontekstu „prehrambenog sporazuma“ moraju biti rešeni sledeći problemi: ponovno uključivalje Ruske poljoprivredne banke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike u Rusiju, ukidanje ograničenja na osiguranje i omogućavanje pristupa lukama za ruske teretne brodove, obnavljanje rada cevovoda za amonijak „Toljati – Odesa“, deblokada računa i finansijske delatnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
RUSIJA
Ukrajina: Rusija 99 odsto neće produžiti sporazum o žitu, ne treba joj Odesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala