- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Tornado G u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage napreduju u četiri pravca; Kadirov demantovao da je teško bolestan

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 494. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je da su uništene jedinica Oružanih snaga Ukrajine u zoni Antonovskog mosta. Ruske trupe su odbile 11 napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka. U toku su pozicione borbe za selo Belogorovka u LNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:09 02.07.2023
Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se na društvenim mrežama i demantovao glasine o svojoj bolesti, kao i o nestanku poslanika Državne dume Adama Delimhanova.
"Pas laje, vetar nosi“, rekao je čečenski lider.
Pre nekoliko dana društvenim mrežama se proširila informacija da je čečenski lider teško bolestan, a Delimhanov nestao.
20:25 02.07.2023
Eksplozija je odjeknula u gradu Zaporožje koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, navodi portal „Opščestveno“.
Vlasti još nisu komentarisale incident. Upozorenje o vazdušnom napadu nije objavljeno u području Zaporoške oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Ukrajine.
20:21 02.07.2023
Ruske snage napreduju u četiri pravca, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
Prema njenima rečima, ruske snage napreduju „u nekoliko pravaca – avdejevskom, marinskom, limanskom“.
"Sada je svuda vruće“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.
Maljar je takođe obavestila da su ruske snage krenule „napred i u pravcu Svatova“.
"Tamo se vode žestoke borbe…Situacija je prilično komplikovana", rekla je ona.
Maljar je takođe napomenula da se na delu razdvajanja u Zaporožju, ukrajinske oružane snage suočavaju sa „intenzivnim otporom“ ruskih snaga.
17:33 02.07.2023
Ruski vojnici su kod Kremene porazili diverzantsko-izviđačku grupu 95. posebne jurišne brigade vazdušno-jurišnih trupa Ukrajine. Pet boraca Oružanih snaga Ukrajine je zarobljeno, napisao je na svom Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.
„Tokom uspešnih ofanzivnih dejstava u području Serebrjanskog šumskog masiva, u blizini Kremene, poražena je diverzantska grupa 95. odvojene jurišne brigade vazdušno-desantnih trupa Ukrajine. Kao rezultat okršaja, šest nacista je likvidirano, dok je pet zarobljeno", napisao je Kadirov.
Šef severnokavkaske republike je takođe istakao da je ranjenim zarobljenicima pružena neophodna medicinska pomoć.
16:24 02.07.2023
U toku su pozicione borbe za selo Belogorovka u LNR, ruska vojska pokušava da potisne ukrajinske jedinice, rekao je za Sputnjik pripadnik 85. brigade grupe Jug, kodnim imenom „Varjag”.
"Kod sela Belogorovka vode se intenzivne borbe. Oružane snage Ukrajine su tamo veoma dobro ukopane, pokušavamo da ih potisnemo što je više moguće", rekao je izvor.
Početkom maja, pomoćnik čečenskog lidera, komandant specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, rekao je da su njegovi borci i vojnici grupe " Jug" ušli u industrijsku zonu Belogorovke, potisnuvši ukrajinske trupe na milju.
Prema rečima „Varjaga“, ukrajinski militanti se danonoćno prate na ovom sektoru fronta.
14:29 02.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u nedelju posetio Odesku oblast, gde je primio izveštaj komandanta mornaričkih snaga zemlje, viceadmirala Alekseja Neižpape.
Osim toga, prema rečima Zelenskog, razgovaralo se o privremenim rezultatima i izgledima za razvoj programa pomorskih dronova i raketnog programa.
13:39 02.07.2023
Varšava je uputila grupu od 500 policajaca za zaštitu granice sa Belorusijom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski.
„U vezi sa napetom situacijom na granici sa Belorusijom doneo sam odluku da se naše snage pojačaju grupom od 500 policajaca“, napisao je Kaminski na Tviteru i dodao da će se pojačanje pridružiti grupi od pet hiljada graničara i dve hiljade vojnika koji čuvaju granicu.
12:26 02.07.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije pogodile su vojnu tehniku ukrajinskih snaga dostavljenu iz centralnih i zapadnih regiona Ukrajine na železničkim stanicama Harkovske oblasti;
Ruske snage ubile su tokom prethodnog dana do 95 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;
Ruske snage presekle su dejstva grupe diverzanata u oblasti naselja Kuzmino u DNR;
Oružane snage Rusije odbile su 11 napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu;
U kupjanskom pravcu uništena su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage odbile su dva napada neprijatelja u LNR u kupjanskom pravcu;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu iznose 360 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana do 150 vojnika i haubicu FH70 u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu;
Ruske snage su u DNR pogodile kontrolne punktove 28. i 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Ruski sistemi PVO su u Zaporoškoj oblasti oborili jurišni avion Su-25, a u protekla 24 časa presretnute su četiri rakete „hajmars“, jedna raketa „harm“ i 14 bespilotnih letelica Ukrajine;
Ruske snage uništile su ukrajinsku diverzantsku grupu kod Vremevskog uzvišenja;
Ruska avijacija je u zaporoškom pravcu izvela napad na koncentrisanje ljudstva i tehnike 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Pjatihatke i Mirnog.
10:00 02.07.2023
Odbijanje da se Ukrajina primi u NATO biće „samoubistvo“ za Evropu, jer će to postaviti temelje za oružani sukob, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenosi list „Politiko“.
Kuleba je pozvao „da se ne ponovi greška koju je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila u Bukureštu 2008. kada je bila protiv bilo kakvog napretka po pitanju članstva Ukrajine u NATO“. Prema njegovim rečima, postupci Merkelove su, između ostalog, doprineli ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.
09:57 02.07.2023
Pripremu scenarija za provokacije kijevskog režima u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nadgledaju britanske obaveštajne službe, izjavio je predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Prema informacijama koje imam, upravo britanske obaveštajne službe stoje iza razvoja scenarija za nuklearnu provokaciju protiv zaporoške nuklearke. U krajnjem slučaju, upravo one nadgledaju ove provokacije preko glavnog obaveštajnog odeljenja Ministarstvo odbrane Zelenskog i Službe bezbednosti Ukrajine“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, kijevske vlasti mogu rešiti da napadnu i suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i samu nuklearnu elektranu.
„To bi mogao biti samo teroristički napad, s obzirom da je teritorija nuklearke ogromna, a skrovišta sa oružjem i eksplozivom mogu biti svuda. To može biti i insceniranje korišćenja radioaktivnih izotopa ruskog porekla“, naglasio je Rogov.
Prema njegovom mišljenju, samo shvatanje da će svi oni koji su umešani u nuklearni terorizam odgovarati za to glavom, moći će da natera kijevske vlasti da odustanu od provokacije protiv nuklearke.
09:43 02.07.2023
Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ su tokom prethodnog dana u hersonskom pravcu uništile tri čete minobacača kalibra 120 mm i dve haubice M777 Oružanih snaga Ukrajine, saopštili su u hitnim službama regiona.
09:37 02.07.2023
Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa ispalile na levu obalu Hersonske oblasti oko 80 granata, a gađano je devet naselja, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.
08:31 02.07.2023
Ukrajinske snage spremaju se da narednih dana izvedu novi pokušaj druge faze velike kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Trenutno pokušavaju da zbune naše obaveštajce, pa duž cele linije dodira na zaporoškom frontu stalno izvode manevre i prebacuju trupe. To se radi kako bi se sakrile lokacije glavnih snaga“, objasnio je Rogov.
Prema njegovim rečima, protivnik bi mogao da koncentriše glavni udar za probijanje na bilo kojem delu fronta.
08:11 02.07.2023
Američko vojno vozilo ajbrams - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
SVET
Mediji: Mešanjem u sukob u Ukrajini SAD krše ustav
07:52 02.07.2023
U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.
07:32 02.07.2023
Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku satelitsku komunikacionu stanicu „Starlink“ i centar za upravljanje dronovima kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.
Osim toga, Južna grupa ruskih snaga odbila je napad neprijateljske jurišne grupe u rejonu naselja Berhovka (Artjomovski okrug DNR).
07:27 02.07.2023
Kijevu nedostaje oružje zapadnih saveznika da bi se izborio sa ruskim dronovima „lancet“, izjavio je savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak u intervjuu za list „Telegraf“.
„Naši obaveštajci govore da su Rusi počeli više da ulažu u proizvodnju ovih bespilotnih letelica (‘lancet’)... Nećemo hvaliti Ruse, ali to je dobro oružje... Brine nas sve što može da ošteti našu opremu ili predstavi opasnost za naše snage“, rekao je Sak.
Prema njegovim rečima, zapadni saveznici mogli bi da pomognu isporukama, na primer, nemačkih tenkova „gepard“, australijskih oklopnih vozila sa pogonom na sve točkove „houki“, kao i opreme za ometanje.
„Savremena oprema za ometanje je veoma važan aspekt naših mogućnosti protiv bespilotnih letelica. Ali nama ono jako nedostaje i računamo na naše saveznike i nadamo se da ćemo ih jednog dana imati više“, dodao je on.
07:19 02.07.2023
Tenkisti 200. brigade Južne grupe snaga ruske vojske već dva dana uništavaju ukrajinske oklopne grupe na prilazima ruskim položajima kod Soledara u DNR, rekao je za Sputnjik komandant izviđačke čete Južnog vojnog okruga.
On je dodao da je neprijatelj dovezao ljudstvo u oklopnim vozilima i na njima odvezao ranjenike. U trenutku kada se tehnika približava naprednim položajima, ruske snage otvaraju vatru na nju iz artiljerije.
Istovremeno neprijatelj pokušava da zauzme nove položaje na drugom sektoru u artjomovskom pravcu. Komandant je objasnio da su artiljerci već dobili nove koordinate za rad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala