- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Teror i samovolja Kijeva: Monasi moraju da napuste Lavru do 4. jula

© AP Photo / Efrem LukatskyKrst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika "Majka-domovina" u Kijevu
Krst manastirskog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre ispred zastave Ukrajine i spomenika Majka-domovina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Odluka Ministarstva kulture Ukrajine da iseli monahe iz Kijevsko-pečerske lavre predstavlja samovolju i teror, napisao je na Telegram kanalu Vladimir Legojda, predsednik odeljenja Sinoda Moskovske Patrijaršije za odnose sa javnošću.
Ministarstvo kulture Ukrajine pozvalo je ranije u subotu monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da do 4. jula napuste prostorije Kijevsko-pečerske lavre.

„Odluka ukrajinskih vlasti da zabrani monasima ulazak u Kijevsko-pečersku lavru je još jedan čin flagrantne samovolje. U Ukrajini, uz popustljivost svetske zajednice, nastavlja se teror protiv UPC“, napisao je on.

Legojda je ovu odluku uporedio sa anticrkvenim progonom 20-30-ih godina 20. veka, uz napomenu da su tada sa Zapada „bile makar reči osude protiv bezbožnika, sada – samo ćutanje, koje se može smatrati kao znak podrške progonu“.
„Očigledno se na Ukrajinsku Crkvu gleda kao na neprijatelja, jer ima zajedničko duhovno nasleđe sa Ruskom Crkvom, i to je dovoljno da se smatra osuđenom na likvidaciju… Istorija će sve staviti na svoje mesto, sa stidom i prezirom će se sećati savremenih boraca protiv Boga, kao što su je slučaj sa borcima protiv Boga u 20. veku“, zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala