- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kumaru devojke: Ko su žive boginje iz Doline Katmandua kojima i predsednici ljube noge /foto/

© AFP 2023 / Prakash MathemaŽiva boginja Kumaru u Nepalu
Živa boginja Kumaru u Nepalu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Gotovo svaki gost u Nepalu želi da svojim očima vidi Kumaru devojke, koje su voljom sudbine postale boginje u ljudskom obličju. Mnogima se čini da je njihov život – bajka. Sputnjik otkriva da li je to i zaista tako.
Na trgu Durbar u Katmanduu stalno je prisutno uzbuđenje. Gomile radoznalih turista i pobožnih hodočasnika hrle prema maloj trospratnoj zgradi od cigle sa neobičnim izrezbarenim prozorima. Ka njima su i uprti svi pogledi. Ljudi su spremni da čekaju ceo dan, a neki ostaju i noću.
Iz mračnog prolaza iznenada se pojavljuje mala krhka figura – devojka, obučena u crveno. Pogled joj je odsutan, oči efektno istaknute crnim linijama, koje se protežu do samih slepoočnica. Ona ništa ne govori, ne smeje se, ne odmahuje rukom. Ali, njena pojava izaziva nepodeljenu radost gomile, skoro kao pojavljivanje rimskog pape na trgu Svetog Petra.
Ništa iznenađujuće, jer u tom trenutku, prema verovanju hindusa, gleda vas Kumaru, živo otelovljenje boginje Taledžu. Obe ove reči označavaju nevinost i ženski princip.
Ponekad je Nepalcima dozvoljeno da uđu u palatu, da se nađu u neposrednoj blizini božanstva, da joj se poklone i celivaju noge. Čak i predsednik i premijer zemlje to smatraju čašću. Stranci nemaju pristup ovom luksuzu.
Kako se dogodilo da dete postane svemoguće biće? Prilično je nepoznato kada je nastala ova tradicija. Postoji samo lepa legenda o prijateljstvu boginje Taledžu sa kraljem Nepala. Oni su se sastajali, razmenjivali mudrosti, igrali kockice.
© AFP 2023 / Prakash MathemaŽive boginje Kumaru u Nepalu
Žive boginje Kumaru u Nepalu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Žive boginje Kumaru u Nepalu
Ali, jednom je ili vladareva žena uvredila boginju ljubomorom ili je sam vladar uvredio požudnim pogledom. Ogorčena, Taledžu je nestala, prorekavši carskoj lozi brzi kraj.
Istina, posle mnogo ubeđivanja, molitvi i žrtava, boginja se smilovala. Obećala je kralju da će je naći u liku devojke iz porodice Šakja, one iste kojoj je pripadao veliki Buda Šakjamuni, osnivač budizma.
Koji vladar se pominje u legendi - nije poznato. Istoričari smatraju da je to, najverovatnije, Džaja Prakaš, poslednji car iz dinastije Mala, koji je došao na vlast 1736. godine, ali su ga ubrzo zbačen. Pored toga, upravo on je podigao palatu na prestoničkom trgu Durbar.

Cena slave

Bilo to tako ili ne, ali od tada, već nekoliko stotina godina, devojke iz porodice Šakja postaju žive boginje. Istovremeno, zahtevi su veoma strogi.

Kandidatkinje treba da imaju besprekoran horoskop i fizičke proporcije, koje ispunjavaju 32 kriterijuma. Među njima su: „telo poput drveta banjan; bedra kao jelen; grudi kao lav, vrat kao morska školjka, trepavice kao u krave i glas kao u patke“.

U pogledu ne sme biti ni radosti, ni tuge. Najvažnije je da nemaju nikakvih ogrebotina ni modrica. Smatra se da to narušava duhovnu čistotu.
© AP Photo / Bikas DasPrijem kod boginje Kumaru
Prijem kod boginje Kumaru - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Prijem kod boginje Kumaru
Postoji verovanje da buduće Kumaru devojke moraju proći test hrabrosti: bivaju zatvorene preko noći u mračnom hramu okružene 108 glava ubijenih bivola. Ali, to je samo izmišljotina.
U stvarnosti, nakon izbora i ritualne inicijacije, mlada boginja se seli u palatu. Uvek se budi sama, niko nema prava da je budi i odlazi u sopstveno kupatilo. Zatim, monah čita mantre i donosi posluženje pirinač i cveće.
Nakon doručka obično stiže učitelj. Nema nikakvih domaćih zadataka ni ponavljanja prođenih lekcija: devojka je slobodna da bira koje lekcije su joj interesantne, a koje nisu. Ostatak dana Kumaru posvećuje igri i prijemu posetilaca.
Gosti sa zebnjom gledaju kako će boginja primiti njihove molbe i darove. Reakcija ne sluti uvek na dobro. Na primer, ako počne da tapše dlanovima, bićeš u nemilosti vlasti, ako počne da čeprka po ponuđenoj hrani, očekuju vas finansijski gubici. A, ako zaplače, velika je verovatnoća da će vas stići bolest ili čak smrt. Samo potpuna smirenost na licu je garancija toga da će molbe biti uslišene.
Aktuelni nosilac titule Trišnu Šakja izabrana je 2017. godine. Bilo joj je svega tri godine. Mnogi smatraju da je to za jedno živahno dete istinski raj na zemlji: radiš šta hoćeš i niko te neće prekoreti.
© AFP 2023 / Prakash MathemaTrišnu Šakja sa ocem na putu do palate boginja Kumaru u Nepalu
Trišnu Šakja sa ocem na putu do palate boginja Kumaru u Nepalu  - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Trišnu Šakja sa ocem na putu do palate boginja Kumaru u Nepalu
Ali, njeni roditelji su govorili novinarima da imaju pomešana osećanja: čast im je što im je ćerka postala Kumaru, „ali i tužni su što će biti razdvojeni“. Od momenta izbora, porodica se može videti sa boginjom samo 13 puta godišnje, tokom verskih praznika. Takođe, nije dozvoljeno druženje sa bilo kim, samo sa decom slugu.
Za status božanstva potrebno je platiti veoma visoku cenu.

Izgubljeni raj

Nakon što napuni 12 godina, Kumaru gubi status. U ovim godinama obično počinje ciklus, telo oskrnavi krv i tada, prema verovanju, boginja Taledžu, napušta telo.
Nepromenljivo je pravilo da se palata mora napustiti. Povratak čeda u dom porodici, naravno, donosi radost. Ali za dete je to prava katastrofa.
„Iako su me roditelji i sestra posećivali u palati, bilo je teško navići se na život sa njima, jer je potpuno drugačiji. Nisam mogla ni da zamislim kako je to deliti sa nekim kupatilo ili spavaću sobu“, ispričala je u intervjuu Rašmila Šakja, nosilac titule od 1984. do 1991. godine.
Pritom, ispostavilo se da se devojka vratila kući apsolutno nepismena, posete nastavnika bile su čisto simbolične. Trebalo je nadoknaditi šestogodišnje zaostajanje u svim predmetima. Morala je čak ponovo da uči da hoda: u palati su Rašmilu nosili isključivo na rukama.
© AFP 2023 / Prakash MathemaKumaru, boginja Nepala u povorci na festivalu „Hode Džatra" v Katmanduu
Kumaru, boginja Nepala u povorci na festivalu „Hode Džatra v Katmanduu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Kumaru, boginja Nepala u povorci na festivalu „Hode Džatra" v Katmanduu
Nanimai Šakja, koja je izgubila titulu božanstva daleke 1969. godine, suočila se sa drugim problemom, sujeverjem. Nepalci su dugo vremena smatrali da će čovek koji je oženio bivšu Kumaru, ubrzo umreti od tuberkuloze.
Ipak, život je pokazao da se sa svim poteškoćama može izaći na kraj. Rašmila je uspešno diplomirala na univerzitetu i radi kao programer u međunarodnoj korporaciji. Nanimai vodi uspešan posao, odgaja unuke. I, samo nekoliko nekadašnjih boginja nije moglo da se uda.
Drevni grad Maja u Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Beležili rezultate takmičenja: Pronađena kamena ploča drevnih Maja /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala