- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Inicijativa da Opštine Berane i Andrijevica povuku priznanje takozvane države Kosovo

CC0 / / Berane – panorama
Berane – panorama - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Više od 400 stanovnika Opštine Berane potpisalo je inicijativu da Skupština opštine tog grada donese Deklaraciju o poništenju odluke o jednostranom priznanju nezavisnosti takozvane drževe Kosova, koju je donijela vlada Crne Gore 2008 godine dok je njen premijer bio Milo Đukanović.
Ta inicijativa je predana predsjedniku Opštine Berane Vuku Todoroviću. I dio mještana Andrijevice traži da i ta Opština izglasa odluku o poništenju priznanja takozvane države Kosova.

„Koristimo priliku da iskoristimo građansko pravo na građansku inicijativu koja se odnosi na nepriznavanje odluka o priznanju jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova od republike Srbije od strane vlada Crne Gore.

Postupajući po odredbama Statuta Opštine Berane član. 36, stav 12 i poslovnika Skupštine Opštine Berane članovi 136, 137 i 159, na osnovu kojih je precizirano da uz propisan broj potpisa građana upisanih u birački spisak, koji se odnosi na teritoriju Opštine Berane, stičemo pravo na inicijalizaciju, odnosno, na podnošenje Građanske inicijative prema SO Berane, na koju očekujemo pozitivan odziv Odbornika SO Berane”, piše u inicijativi 400 građana Berana.
Osim poništenja odluke o priznanju takozvane države Kosovo, potpisnici inicijative traže da naredna vlada Crne Gore, koja tek treba da se formira, vodi izbalansiranu spoljnu politiku i da u međunarodnim institucijama i organizacijama ne glasa za Odluke koje su usmjerene protiv interesa većinske volje od 85 procenata građana Crne Gore i i interesa susjedne i bratske republike Srbije.
Na inicijativu Udruženja građana koja su okupljena u savezu „Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline“, čija je članica i Udruženje Srpskih književnika u otadžbini i rasejanju sa sjedištem u Andrijevici, koja zahtijevaju da Skupštine opština Andrijevica da donese Deklaraciju o poništavanju priznanja tzv. države Kosova od strane Vlada Crne Gore, i potrebnog broj potpisa građana, SO Berane usvaja Deklaraciju u vidu Odluke o nepriznavanju ništavnim sve one mjere vlada koje se odnose na poništavanju priznanju tzv. Kosova na svojoj teritoriji. Inicijative potpisuju Miličko Trifunović i Goran Kiković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
SRBIJA
Kurti: Mere EU nepravedne, ali nema kompromisa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala