- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: U toku sinhronizovani napad na vlasti Republike Srpske i Srbije

Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je u ovom trenutku u toku „sinhronizovani napad na vlasti Republike Srpske i Srbije“, odnosno na njega kao predsednika Srpske i Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije.
„Reč je o sinhronizovanom, podlom, osmišljenom napadu na Republiku Srpsku i Srbiju sa ciljem da se sruše vlasti u Srpskoj i Srbiji i da se personalizuje krivica u predsednicima i nosiocima najvažnije političke moći kako bi oslabila narodna volja za borbom, a time i borba za državama“, poručio je on na konferenciji za novinare na Mrakovici, prenosi Srna.
Dodik smatra da međunarodnoj zajednici „ne odgovaraju uspesi Republike Srpske i Srbije“ i navodi da su sve vreme „revidirali Dejtonski sporazum do mere da je izgubio svoju vrednost“.
On tvrdi da su SAD još u vreme kada se potpisivao Dejtonski sporazum obećale Bošnjacima da će „razgraditi Republiku Srpsku do te mere da ona neće postojati“.

„Dejtonski sporazum u Aneksu 4 definisao je politički sistem u BiH. Taj politički sistem Bošnjaci nisu ni dan danas prihvatili“, naveo je Dodik.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH promenio politički sistem bez prava da to uradi.

„Ustavni sud je maksimalno kršio Ustav. Mi u Republici Srpskoj nismo nikada tražili ništa što nije propisano Dejtonskim sporazumom, Ustavom ili dogovorom, ali ovde su već odbacili Dejtonski sporazum i nas koji ga branimo pokušavaju da prikažu njegovim rušiteljem“, rekao je Dodik.

Istakao je da će potpisati ukaz o proglašenju Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske, kao i da Srpska želi da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH.
Najavio je i mogućnost da do kraja godine u Republici Srpskoj bude održan referendum o važnim pitanjima.
„Verujemo da bi do Nove godine Republika Srpska mogla da ima referendum na kome će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje“, izjavio je Dodik na pres konferenciji na Kozari.

Najavljena tužba protiv Šmita za lažno predstavljanje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska razmatra mogućnost da visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita tuži u Nemačkoj za lažno predstavljanje.
Dodik je na konferenciji za novinare na Mrakovici objasnio da Srpska odbacuje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, ne zbog inata, već zato što njegov mandata nije potvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

„Šmit nema legitimitet, on je dio podvale srpskom narodu s ciljem da Republika Srpska nestane i da izgubi identitet. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na jasan način je propisao na koji način se bira visoki predstavnik“, poručio je Dodik.

Naveo je da „advokati kažu da ima osnova“ za tužbu protiv Šmita za lažno predstavljanje, prenosi RTRS.
Dodik je istakao da se Šmit „lažno predstavlja od prvog dana kada je došao u BiH“, ali da „u BiH nažalost postoje ljudi koji ga priznaju, uprkos svemu“.

Dodik: Spreman sam na žrtvu, ići ću do kraja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da veruje u jedinstvo Republike Srpske i Srbije, državno i narodno.

„Spremni smo zbog toga na jačanje teritorijalnog integriteta Srbije, da svoj teritorijalni integritet žrtvujemo i zadržimo u okviru BiH, sve dotle dok nam se garantuju dejtonska prava, a onda, kada to više ne bude, onda bismo morali da vodimo politiku ujedinjenja“, poručio je Dodik.

On je naveo da će proglasiti važećim zakone koji su dobili podršku dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, a onda, verovatno, krenuti u procedure pred sudom, doneti odluke o neprihvatanju nadležnosti Suda BiH, Tužilaštva i Sipe na prostoru Republike Srpske.

„U tom trenutku ojačaćemo našu entitetsku liniju, šta god to značilo“, dodao je Dodik.

On je najavio da će u jesen, kad sve bude vidljivo, zatražiti novo poverenje za politiku koju će tada predložiti.

„Ona podrazumeva borbu za status. Ako sada pokleknemo, nestaćemo za deset godina na ovim prostorima. Ako sada istrajemo, opstaćemo na ovim prostorima... Ja moram da branim ovaj narod, spreman na žrtvu i ići ću do kraja. Ići ću do kraja jer nemam drugog izbora“, poručio je Dodik.

On je pojasnio da kraj podrazumeva ili oduzimanje imovine ili opstanak Republike Srpske, ali bez Milorada Dodika.
„Ja sam za ovu drugu opciju“, dodao je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala