- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Austrijski ministar: Nezakonito konfiskovanje ruske imovine bilo bi sramotno

© AP Photo / Vadim GhirdaAtmosfera na ulicama Beča prvog dana stupanja na snagu zaključavanja Austrije
Atmosfera na ulicama Beča prvog dana stupanja na snagu zaključavanja Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg pozvao je na poštovanje zakona u vezi sa zaplenom ruske imovine, zamrznute u Evropi. Prema njegovim rečima, ako se odluka o konfiskaciji ruske imovine ospori na sudu i naknadno proglasi nezakonitom, to će biti „sramota“ za Evropsku uniju.
„Moramo se setiti da su zemlje Evropske unije - zemlje sa vladavinom prava. Ovde svaku odluku, bilo odluku o sankcijama ili o korišćenju zamrznutih sredstava, može osporiti Evropski sud u Luksemburgu. Stoga je neophodno biti izuzetno oprezan i tačan“, rekao je gospodin Šalenberg u intervjuu za austrijski ORF.
Prema njegovom mišljenju, prilikom oduzimanja i dalje upotrebe blokirane ruske imovine, Evropska unija treba da se rukovodi isključivo pravnim normama, jer bi eventualno dalje proglašenje relevantnih odluka nezakonitim na sudu bila „sramota“.
Ukupan iznos sredstava Centralne banke koju su blokirale zapadne zemlje procenjuje se na 300 milijardi dolara.Od oktobra 2022. godine pravna služba Saveta EU radi na mehanizmu koji će omogućiti da se ova sredstva koriste za obnovu Ukrajine. Kako je preneo Blumberg, EU nije našla zakonske osnove za potpunu konfiskaciju imovine. Nemački kancelar Olaf Šolc juče, 30. juna, nazvao je „užasno teškim” pitanje zaplene imovine Centralne banke Rusije za obnovu Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala