- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Velika afera drma Crnu Goru: Šverc cigareta, skaj poruke i optužbe na račun Đukanovića

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Afera sa navodnim porukama na Skaj aplikaciji, u kojima se pominje i ime donedavnog predsjednika Mila Đukanovića i dovodi u vezu sa švercom cigareta, drma crnogorsko društvo.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je napisao da očekuje odgovor tužilaštva u ispitivanju navoda vezanih za Skaj prepiske.
„Prethodno kreirana realnost Crne Gore, kao države stavljene u funkciju organizovanih kriminalnih grupa, mora se mijenjati u cilju naše evropske budućnosti. Očekujem odlučan i neselektivan odgovor tužilaštva u ispitivanju navoda koje saznajemo iz medija“, napisao je Milatović na Tviteru.
Crnogorski mediji objavili su, pozivajući se na navodne dokaze koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, da je donedavni predsjednik Milo Đukanović primao novac od šverca cigareta.

Optužbe na račun Mila Đukanovića

Kako se navodi, Petar Lazović, član tajne crnogorske policije, obavještavao je Radoja Zvicera, koji važi za šefa kavačkog klana, i policajca Ljuba Milovića o tome 9. avgusta, dan nakon što je u Podgorici zaplijenjen kamion cigareta.
Kako je navodi u porukama za koju crnogorski mediji tvrde da je prepiska preko aplikacije Skaj, Lazović piše „i ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko“.
Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.
SDT je početkom januara podiglo optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.
Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.
Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani. Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.
Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.
Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj aplikacije.
Crnogorski mediji tvrde da Lazović u prepisci preko Skaj aplikacije iskazuje divljenje prema Darku Šariću, a piše mu i da bi njegov otac – Zoran, volio da mu čuje glas, tražeći da pošalje glasovnu poruku.

URA: Abazović je ukazivao ko švercuje i kome idu pare

Iz Građanskog pokreta URA kazali su da objavljene prepiske kriminalnih klanova govore o finansiranju iz crnih fondova Demokratske partije socijalista i njenog bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.
„Sve što je predsjednik Vlade i predsjednik Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović govorio u prethodnih dvije i po godine ispostavlja se tačnim iz dana u dan“, navode iz URA.
Oni su pozvali građane „da pročitaju prepiske kriminalaca i uvjere se u njihove veze sa Đukanovićem i Bemaksom“.
Po njihovom sudu, te prepiske govore o finansiranju iz crnih fondova Demokratske partije socijalista i njenog bivšeg predsjednika Mila Đukanovića
„Da je vrijeme majstorsko rešeto i da će istina kad tad izaći na vidjelo i ovog se puta potvrdilo ispravnim. Pozivamo sve građane da pročitaju objavljene Skaj prepiske. Juče smo svjedočili da se po prvi put u Skaj prepiskama pominje i „Tigar“, kodno ime suvlasnika kompanije Bemaks Ranka Ubovića kao važnog šrafa u mreži organizovanog kriminala. Vrijeme je majstorsko rešeto, a građani imaju pravo da znaju istinu“, naglašavaju iz URA.
Sada je na potezu i nadležno Tužilaštvo koje treba da procesuira jasna krivična djela objelodanjena kroz Skaj, zaključuju iz Građanskog pokreta URA.

Bečić: Izdaja je države kada služite kriminalnim kartelima

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da „prepiske sa Skaj aplikacija kojima svjedočimo i ovih dana potvrđuju sve ono što su tvrdili godinama“, saopšteno je iz te partije.
„Nema veće bruke, sramote i izdaje svoje države i svojih građana nego služiti kriminalnim kartelima i pretvoriti državne institucije u sluganske ispostave kriminalnih grupa“, kazao je Bečić.
Zato je, kako navodi, pobjeda nad mafijom najvažnija pobjeda u istoriji Crne Gore koju, dodao je, moramo izvojevati.
„Ko god bude želio da pravi trule kompromise oko ovih ciljeva jasno ćemo ga razobličiti i za partnera ga nećemo imati. Mafija mora biti počišćena iz crnogorskih institucija i pravno politički razbijena u paramparčad. Oko toga nema kompromisa i nikada neće biti kompromisa sa partijom na čijem sam čelu“, rekao je Bečić.
I funkcioner Pokreta Evropa sad Adrej Milović pozvao je tužilaštvo i policiju da po hitnom postupku ispitaju bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom navodne prepiske osumnjičenih članova grupe Radoja Zvicera.
„Kao i u slučaju Skaj prepiski vezanih za Vesnu Medenicu, očekujem da institucije sistema, prije svih tužilaštvo i policija, po hitnom postupku ispitaju Mila Đukanovića i povezana lica u vezi navoda. Skaj prepiske porodice Lazović sa trećim licima, predstavljaju ključan dokaz u demontaži kriminalne hobotnice na čijem čelu se više decenija nalazio Milo Đukanović, koga pripadnici svih klanova nazivaju „šef“ i da je potrebno da „šef“ odobri ko može da švercuje, a ko ne,u suprotnom roba pada“, istakao je Milović na Tviteru.
Naveo je da je ovim prepiskama „nacrtana i šema i uloga i ostalih u švercu, prije svih Veselina Veljovića i drugih bivših funkcionera“.
„Izborom nove vlade, SDT i SPO će dobiti stvarnu, a ne verbalnu, finansijsku i tehničku podršku da krenu u snažnu borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa“, zaključuje Milović.

DPS: Izmišljanje gluposti, poklopili se interesi škaljarske koalicije i kripto partija

Iz Demokratske partije socijalista Crne Gore poručili su da „nakon što su se ponovo poklopili interesi škaljarske koalicije 'Vijesti', kripto partija URA, PES-a i Demokrata, koji jedni druge progone kada ratuju za fotelje, ali zato skladno i sinhronizovano nastupaju kada podmeću budalaštine Demokratskoj partiji socijalista, krenulo se u fabrikovanje nove afere 'Skaj'“.
Iz DPS su to nazvali „izmišljanjem gluposti“ i pokušajem da se „kriminalizuju Demokratska partija socijalista i njen dugogodišnjeg predsjednik“.
„Da vas podsjetimo da je Rade Milošević, protiv koga se vodi proces zbog šverca cigareta URA-in a ne naš funkcioner, a da se protiv predsjednika PES-a i gradonačelnice Olivere Injac pred SDT vodi nekoliko postupaka za čitavu lepezu krivičnih djela: od afere sa prevarantom i kriminalcem Do Kvonom preko one koja se tiče zaduživanja naše države do zloupotrebe službenog položaja. Takođe, podsjećamo vas da je po sopstvenom priznanju Dritan Abazović posjedovao kriptovani telefon, a da su ga pripadnici škaljarskog kriminalnog klana od milošte zvali bratom. Dakle vi, vlasnici kripto telefona, i drugari kripto prevaranata, imate problem sa zakonom i tužilaštvom, a ne naša partija. Takođe, koalicija „Licemjerno se broji“ zaboravlja da su preko istog Skaja vođene prepiske o finansiranju Miodraga Lekića i koalicije oko Demokrata od pripadnika škaljarskog klana kao i slike njihovog druga iz parlamentarne većine sa pripadnicima ovog klana u sjedištu štaba koalicije „Za budućnost“ na dan parlamentarnih izbora", navodi se u reagovanju DPS Crne Gore.
Kako je dodaje, „takođe su borci za pravdu zaboravili i nabavku oružja od strane Srpske pravoslavne crkve kao i činjenicu da su, u dogovoru sa političkim subjektima, pripadnici škaljarskog klana pripremali oružani napad na Skupštinu 30. avgusta u slučaju pobjede Demokratske partije socijalista“.
Mobilni telefon - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Glavobolja za bezbednjake: Šta su to „Skaj“ telefoni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala