- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poglavar kanonske UPC održao bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit kijevski Onufrije
Mitropolit kijevski Onufrije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrij (Berezovski), održao je u subotu bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri, nakon što je Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo da monasi napuste prostor tog manastira do 4. jula.
„Dana 1. jula 2023. godine, uoči 4. nedelje po Duhovima, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije predvodio jesvenoćno bdenje u Svetouspenskoj Kijevo-pečerskoj lavri“, saopštneo je na sajtu UPC.
Služba je održana u hramu Agapita Pečerskog.
Advokat manastira Nikita Čekman je ranije danas objavio ukaz Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine, u kojem je navedeno da je sazvana komisija za zapečaćenje prostorija Kijevsko-pečerske lavre, kao i da taj resor poziva monahe UPC da napuste objekte do 4. jula.
UPC je saopštila da je zahtev za napuštanjeobjekata Kijevo-pečerske lavre protivzakonit i da predstavlja samovolju.
Novi sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je obaveštenjem Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira i zahtevom da monasi napuste manastir do 29. marta.
Vikar Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) izjavio je da u vezi s lavrom nemakompromisa i da će monasi ostati u njemu.
Prema njegovim rečima, za raskid ugovora o zakupu objekata lavre potrebna je odluka suda, a tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu podneta je kijevskom sudu.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
RUSIJA
Kijev zahteva od monaha Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 4. jula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala