- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Papin teolog“ novi šef moćne Kancelarije za doktrinu vere Vatikana

© AP Photo / Pier Paolo CitoPrsten kardinala Đuzepea Versaldija
Prsten kardinala Đuzepea Versaldija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Papa Franja postavio je danas svog zemljaka i teološkog savetnika od poverenja na jednu od najmoćnijih funkcija u Vatikanu – za šefa kancelarije zadužene za pravovernost doktrine.
Monsinjor Viktor Manuel Fernandes, koji sada služi kao nadbiskup La Plate, u Argentini, postao je novi šef Kancelarije za doktrinu vere, javlja AP.
On je dobio nadimak „papin teolog“, pošto se veruje da je pomogao u pisanju nekih od papinih najvažnijih dokumenata.
Kancelarija za doktrinu vere nadgleda pravovernost crkvenog učenja i disciplinuje teologe za koje se smatra da su se udaljili od katoličke doktrine u svojim predavanjima ili publikacijama, prenosi Tanjug.
Kancelarija je, međutim, dobila znatno veći značaj u poslednjih nekoliko decenija među vernicima širom sveta, jer je u njenoj nadležnosti i obrada optužbi protiv sveštenika za seksualno zlostavljanje, dodaje AP.
Veruje se da je Fernandez bio ključni autor nekih od papinih najvažnijih dokumenata, posebno „Bog je ljubav“, iz 2016. godine, koji otvara vrata mogućnosti da se razvedenim katolicima koji se ponovo venčavaju u građanskim ceremonijama, dopusti pričešće.
Ta perspektiva – koju su dugo tražili razvedeni i ponovo venčani katolici koji se žale jer im je uskraćena evharistija – naljutila bi konzervativnu hijerarhiju i obične vernike ako bi jednog dana bila kodifikovana u učenju.
Nadbiskup Fernandes je zamenio kardinala Luisa Ladariju koji je otišao u penziju, jezuitu koji je na to mesto došao 2017. godine, nakon što je papa naglo smenio konzervativnog nemačkog kardinala Gerharda Milera posle samo jednog mandata. Milera je na to mesto imenovao papa Benedikt Šesnaesti, miljenik crkvenih konzervativaca.
Fernandez (60) stupa na dužnost sredinom septembra, navodi se u saopštenju Vatikana o njegovom imenovanju.
On je plodan autor i biblijski stručnjak koji je dugo imao podršku Franje, koji je pre nego što postao papa 2013. godine, bio kardinal i nadbiskup Buenos Ajresa, pod imenom Horhe Mario Bergoljo.
Fernandez je jasno stavio do znanja da je papa, još dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa, podržao njegovu nominaciju za rektora Katoličkog univerziteta u Argentini nakon što su kritičari izrazili zabrinutost zbog nekih njegovih doktrinarnih stavova, podseća AP.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
SVET
ANSA: Papa primljen u bolnicu na preglede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala