- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haos u Francuskoj: Na ulicama 45.000 policajaca i oklopna vozila, nastavljeni neredi i hapšenja

© AP Photo / Christophe EnaPosledice nereda u predgrađu Pariza
Posledice nereda u predgrađu Pariza - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je posetu Nemačkoj, predviđenu za sutra, zbog nasilja u Francuskoj, izazvanih incidentom u utorak kada je policajac ubio 17-godišnjaka.
„S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik Republike je naznačio da želi da ostane u Francuskoj narednih dana. Dvojica predsednika su se saglasila da poseta Nemačkoj bude odložena za kasniji datum“, saopštila je Jelisejska palata.
Ministar unutrašnjih poslova Žerard Darmanen najavio je da će večeras na ulice izaći 45.000 policajaca i žandarma
Darmanen je rekao da je prosečan uzrast uhapšenih tokom talasa nereda u Francuskoj 17 godina. Prethodne noći uhapšeno je više od 1.300 ljudi, od čega samo u Parizu 406. Hapšenja i neredi nastavljeni su i večeras, javili su francuski mediji.

Sahranjen tinejdžer koga je ubio francuski policajac

Tinejdžer (17) Nahela Merzuka koga je u utorak ubio francuski policajac sahranjen je danas u Nanteru, u predgrađu Pariza.
Desetine prijatelja i porodice stradalog prisustvovalo je privatnoj ceremoniji u džamiji Ibn Badis, pre nego što je kovčeg odnesen na groblje Mon Valerijen uz povike „Pravda za Nahela“.
Ispred džamije se okupila masa, uključujući i veliki broj mladih ljudi na skuterima, prenosi Gardijan.
Tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, ubio je policajac u utorak u Nanteru jer navodno nije želeo da zaustavi automobil.
Policijski narednik koji je pucao u mladića nalazi se pod istragom zbog ubistva.

Ubistvo mladića prouzrokovalo talas protesta

Ubistvo 17-godišnjaka pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom u Parizu i širom Francuske.
Brojne prodavnice i butici na Jelisejskim poljima u Parizu preduzeli su dodatne mere bezbednosti nakon četvrte noći nasilnih protesta zbog ubistva Merzuka.
U prodavnicama luksuznih brendova kao što je „Roleks“, postavljene su dodatne kamere, zbog straha od mogućih večerašnjih protesta nakon Nahelove sahrane.
Ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je od utorka više od 700 prodavnica, supermarketa, restorana i filijala banaka opljačkano i oštećeno, a neki od njih su i spaljeni do temelja.
Francuska policija saopštila je da će zbog nereda u Marseju i Lionu značajno pojačati svoje snage, uključujući specijalne jedinice, oklopna vozila, kao i dva helikoptera žandarmerije.

Drugi dan zaredom zaustavljen javni saobraćaj

U regionu Pariza drugi dan zaredom zaustavlja se potpuno autobuski i tramvajski saobraćaj posle 21 sat po lokalnom vremenu zbog nemira koji su izbili širom Francuske.
Uprava za javni prevoz Il de Fransa, najnaseljenijeg regiona u Francuskoj koji uključuje glavni grad i njegova predgrađa, saopštila je da će tramvajski i autobuski saobraćaj biti potpuno zaustavljen uveče najkasnije do 21 sat, kao i da će se ta mera obnavljati svake večeri do daljnjeg.
Javni prevoz se takođe ukida posle 19 sati u Marseju i 20 sati po lokalnom vremenu u Lionu.
Posle četiri dana nemira širom Francuske, masovna javna okupljanja se otkazuju širom zemlje, otkazani su koncerti, festivali, pa su čak i direktori škola pozvani da odlože ili otkažu planirane školske svečanosti na kraju školske godine.
Neredi u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
SVET
Francuska na ivici vanrednog stanja: Nasilje, požari, pljačke, masovna hapšenja - četvrtu noć zaredom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala