- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kurs ka maksimalnoj eskalaciji: Zašto NATO razvija nove regionalne planove odbrane

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNNATO vojska u Ukrajini
NATO vojska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da taj blok razvija nove regionalne planove odbrane. Po oceni ruskih eksperata, nije isključeno da se pod tim podrazumevaju agresivni planovi usmereni protiv Rusije.
Ovde se radi o mogućem raspoređivanju NATO trupa na granicama i planiranju nekih vojnih akcija s ciljem obuzdavanja Rusije.
Prema rečima Stoltenberga, ministri odbrane zemalja Alijanse razmotrili su nove regionalne planove odbrane na poslednjem sastanku u Briselu.
„Prvi put od Hladnog rata potpuno povezujemo planiranje naše kolektivne odbrane sa planiranjem naših snaga, sposobnosti, komandovanja i kontrole, kao i sa proširenim programom vežbi za naše trupe. Kao rezultat toga, NATO će imati više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti, uz podršku značajnih vazdušnih i pomorskih kapaciteta da zaštiti svaki pedalj teritorije od bilo kakve pretnje“, izjavio je Stoltenberg.
Kako prenosi Rojters, u regionalnim planovima severoatlanskog bloka opisani su scenariji delovanja Alijanse u slučaju sukoba širokih razmera između NATO i Rusije.
Kako se navodi, takozvani regionalni planovi predstavljaju hiljade stranica na kojima se nalaze tajni vojni planovi koji podrazumevaju kako će NATO reagovati u slučaju od mogućeg napada Rusije.
Ruski eksperti naglašavaju da Moskva neće sedeti skrštenih ruku, nego će ovu situaciju shvatiti kao direktnu pretnju po nacionalni suverenitet Rusije i njenog saveznika – Belorusije.

Eskalacija pod maskom odbrane

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da nije isključeno da novi planovi regionalne odbrane Alijanse podrazumevaju i raspoređivanje isturenih NATO trupa na granicama sa Rusijom.
„Ovo je Alijansa počela da realizuje od 2014.godine. Duž cele granice NATO zemalja sa Rusijom bile su raspoređene navodne „linije odbrane“. U ovome jedino nije učestvovala Finska. Ona je dugo ostala neutralna. Međutim, verovatno će sada i ova zemlja učestvovati u tome. Jens Stoltenberg je izjavio da će Alijansa imati više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti. Znači, NATO pokušava da pod maskom navodne odbrane zapravo dovede do eskalacije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
S druge strane, prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Konstantina Sivkova, moguće je da razvijanje novih regionalnih planova odbrane NATO sadrži i planiranje nekih vojnih operacija Alijanse protiv Rusije u budućnosti.
„Nije isključeno da se ovde radi o akcijama koje će NATO verovatno sprovoditi na teritoriji Ukrajine. Iz razloga što se zemlje-članice Alijanse plaše da će Ukrajina biti poražena u vrlo bliskoj budućnosti. A ovo bi za njih značilo katastrofu i veliki poraz“, konstatuje naš sagovornik.
Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Viktor Litovkin koji kaže da se pod novim regionalnim planovima odbrane verovatno podrazumevaju agresivni planovi zemalja-članica NATO.
„NATO želi da obuzda Rusiju. I to dokazuju vojne vežbe koje ova organizacija svake godine održava na severu Evrope, na teritoriji baltičkih zemalja. Te vežbe, kao i pumpanje Ukrajine oružjem govore nam o tome da njihovi planovi nisu dobronamerni“, objašnjava stručnjak.

NATO zakuvava situaciju

Na pitanje zbog čega Alijansa veruje da će Rusija izvršiti napad na NATO, Viktor Litovkin kaže da ovim NATO pokušava da zakuva situaciju, dovede do maksimalne eskalacije u svetu i predstavi Rusiju kao navodnog „agresora“.
„Rusija nije nikoga napadala. To je NATO bombardovao Jugoslaviju, Libiju, izvršio invaziju na Irak, Avganistan, Siriju...Naša zemlja ništa nije uradila. Što se tiče Ukrajine, mi samo štitimo naše stanovništvo. Upravo u ovoj zemlji je NATO izvršio državni udar. Alijansa je najagresivnija organizacija koja postoji u svetu“, naglašava stručnjak.
Podsetimo, u saopštenju NATO-a navodi se da se regionalni planovi koje razvijaju organi vojne komande i kontrole bloka odnose na određena geografska područja, a ti planovi su prvenstveno usmereni na zaštitu „od dve pretnje definisane Strateškim konceptom NATO i Vojne strategije Alijanse - Rusije i terorističkih grupa“.
„Regionalni planovi predviđaju novi model snaga NATO koji bi obezbedio više vojnika visoke spremnosti širom Alijanse, kao i novu strukturu snaga za određivanje broja, vrsta opreme i organizacija potrebnih za izvođenje NATO operacija“, navodi se u saopštenju.
U dokumentu se takođe navodi da je generalni sekretar Stoltenberg rekao da je podrška novim regionalnim odbrambenim planovima jedan od glavnih prioriteta samita Alijanse zakazanom za jul u Viljnusu a sve „u cilju jačanja NATO u daljem odvraćanju i odbrani“.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg otkrio koji je zadatak NATO-a u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala