- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropa smišlja kako da zaustavi „kinžale“ - rešenje još daleko

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovci MiG-31 sa hiperzvučnim raketama "kinžal"
Višenamenski lovci MiG-31 sa hiperzvučnim raketama kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Evropa neće uspeti da stvori efikasan sistem za presretanje ruskih „kinžala“ u roku od tri godine, ocenjuju ruski eksperti komentarišući vest da Zapad namerava da razvije sistem za presretanje hipersoničnih raketa.
Ruski vojni ekspert Jurij Knutov ocenjuje da je uništenje pet raketnih lansera PVO sistema „patriot“ američke proizvodnje u Ukrajini primoralo MBDA, evropski konzorcijum koji se bavi razvojem i proizvodnjom projektila i integrisanih PVO sistema, da intenzivira razvoj evropskog hipersoničnog presretača.
"Evropa već dugo razvija sistem za borbu protiv hipersoničnog oružja. Francuska je, u svakom slučaju, počela da radi na tome pre nekoliko godina sa ciljem da stvori čak i sopstveni sistem protivraketne odbrane sposoban da presreće hipersonične ciljeve. Ako govorimo o udruživanju napora, onda je svakako upotreba hipersoničnih raketa ‘kinžal’ u Ukrajini pokazala da ti projektili predstavljaju realnu pretnju, a činjenica da su uništili pet sistema ‘patriot’ dovoljno govori. Naravno, to je izazvalo obazrivost kod zapadnih evropskih zemalja", kaže Knutov.
Izvršni direktor MBDA Erik Beranže je obelodanio da njegova kompanija radi na razvoju presretača, a očekuje se da će prototip odbrambenog sistema od hipersoničnog oružja biti razvijen za tri godine. Prema njegovim rečima, odbrambeni sistem bi mogao da se rasporedi širom Evrope i obara rakete koje se kreću brzinom od 6.900 milja na sat tj. 11.000 kilometara na sat.
Takođe je napomenuo da sistem razvija tim predvođen MBDA, koji je delimično u vlasništvu britanske odbrambene kompanije BAE Sistems.
Prema navodima zapadnih medija, MBDA već ima preliminarne sporazume sa Francuskom, Italijom, Nemačkom i Holandijom o pravljenju prototipa, a očekuje se da će odbrambeni sistem biti raspoređen širom Evrope.
© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationRusija i dalje jedina zemlja na svetu koja u svom arsenalu ima hipersonične rakete
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Rusija i dalje jedina zemlja na svetu koja u svom arsenalu ima hipersonične rakete

Trka u oblasti hipersoničnih tehnologija

Knutov smatra da će taj posao biti obavljen, ali je mala verovatnoća da će evropska kompanija za tri godine uspeti da postigne zadovoljavajuće rezultate.
On napominje da američki protivraketni sistem u Evropi već postoji, a da se razvijanje presretačkih sistema za hipersonične rakete uklapa u planove o stvaranju PVO i PRO u Evropi.
„Na tome će se raditi, u to uopšte ne sumnjam, ali drugo je pitanje kakvi će rezultati biti postignuti, s obzirom da je stvaranje brzog, visokomanevarskog presretača, kao i radara koji bi mogao blagovremeno da detektuje ciljeve i prenese podatke projektilima koje bi trebalo da presretnu hipersonične rakete izuzetno je težak i složen zadatak i za to su potrebne godine rada. Zato sumnjam da će za samo tri godine biti moguće razviti sistem za presretanje hipersoničnih projektila. Mislim da će se nešto stvoriti, ali će efikasnost ovoga biti izuzetno niska. U najboljem slučaju, oni će moći da presretnu trećinu ciljeva“, prognozira Knutov.
Procene su da je potrebno najmanje pet do sedam godina da MBDA stvori sisteme za suprotstavljanje hipersoničnom oružju. To je uobičajen ciklus koji obuhvata istraživački i razvojni rad.
Vojni eksperti konstatuju da se sada u svetu zapravo vodi trka u naoružanju u oblasti hipersoničnih tehnologija i da mnoge zemlje razvijaju hipersonično oružje, ali u tome ne uspevaju svi.

Kakvim arsenalom raspolaže Rusija

Rusija i dalje jedina zemlja na svetu koja u svom arsenalu ima hipersonične rakete.
Od prošle godine, ruska Ratna avijacija uspešno koristi hipersonične sisteme „kinžal“ u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Kinžali“ mogu da dostignu brzinu i do 10 maha, ali što je još važnije, imaju velike manevarske sposobnosti i nemaju pandana u svetu. Reč je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave. „Kinžal“ je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO.
Na borbenom dežurstvu u Rusiji je i strateški sistem „avangard“, koji ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27-28 maha. Može da manerviše tokom cele putanje leta, a u ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće moći da ga zaustavi.
Brodovi ruske Ratne mornarice naoružani su hipersoničnim krstarećim raketama morskog baziranja „cirkon“, dometa preko 1.000 kilometara. Može da postigne brzinu od oko 9 maha i podjednako efikasno pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.
Pored toga, Moskva je započela serijsku proizvodnju PVO sistema S-500 „prometej“ koji, između ostalog, može da uništava i hipersonične ciljeve. Vojni stručnjaci naglašavaju da je Rusija danas lider u oblasti hipersoničnih tehnologija.
Reč je o univerzalnom kompleksu za presretanje na velikim daljinama i na velikim visinama, s povećanim mogućnostima za protivraketnu odbranu.
Ovaj ruski raketni sistem može da pogodi cilj na daljinama od 600 kilometara i visinama od čak 180 kilometara. Borbene mogućnosti tog sistema prevazilaze mogućnosti ranije stvorenih protivvazdušnih i protivraketnih sistema.
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Ko zna šta bi bilo 2014. godine da smo pokrenuli operaciju - sada imamo hipersonično oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala