- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija

Lavrov: Ne brinite o našim nacionalnim interesima, Rusija je uvek izlazila jača

Pratite nas
Zapad ne treba da brine za nacionalne interese Rusije, ona je iz svih neprijatnih situacija izlazila jača, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom brifinga o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

O pobuni Prigožina

Komentarišući nedavni pokušaj Evgenija Prigožina, Lavrov je rekao da Rusija po tom pitanju nikome ništa nije dužna da objašnjava.
„Ponašamo se transparentno, predsednik je govorio o ovoj temi, sve političke snage naše zemlje su govorile o ovoj temi. Ako neko na Zapadu ima sumnje, pa to su vaši problemi. Rusija je uvek iz svih neprijatnih situacija, a to je teško nazvati drugačije nego neprijatna situacija, izlazila čvršća i jača“, poručio je ruski ministar.

Težimo ka širenju Saveta bezbednosti

Šef ruske diplomatije takođe je kazao da će Rusija nastojati da se Savet bezbednosti UN proširi i u njega ubace zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike kako bi se postigla daleka veća jednakost u svetu.
Takođe je kazao da je cilj Zapada da ne dozvoli ni Rusiji, ni Kini, niti bilo kome drugom da ojača redove svojih istomišljenika i da spreči širenje BRIKS-a.

Zapad želi da zamrzne ukrajinski konflikt

Zapad pokušava da privremeno zamrzne ukrajinski konflikt i na taj način da kupi vreme kako bi Ukrajinu dodatno napumpao naoružanjem, izjavio je Lavrov.
Lavrov je prokomentarisao izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će se ukrajinski konflikt završiti diplomatskim putem rekavši da je ona čudna bduući da Zapad stalno govori da je prethodno neophodno pobediti Rusiju.
Takođe je rekao da tema bioloških laboratorija SAD na teritoriji Ukrajine nije zatvorena, Rusija će nastaviti da šalje podatke o razvoju američkog biološkog oružja.

O prehrambenom sporazumu

Ruski ministar je rekao da nijedan problem na koji je Rusija ukazivala o prehrambenom sporazumu nije rešen i zato ne vidi koji bi razlozi mogli da utiču na njegovo produženje.
Međutim, kako je ocenio, bez obzira na to, eksport ruskog žita se nastavlja, a Rusija prevazilazi sve prepreke koje je Zapad stvorio i skoro pedeset miliona tona se šalje. Takođe je rekao i da se trenutno izvozi samo ono žito koje ide u komercijalne svrhe, a ne ono namenjeno zemljama u razvoju, što je bila njegova prva namena koju je inicirao generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Lavrov je dodao i da će u slučaju raskida prehrambenog sporazuma, Rusija će osigurati isporuke žita u najsiromašnije zemlje o svom trošku.

Sva deca iz Ukrajine mogu da se vrate

Sva ukrajinska deca koja se nalaze u Rusiji mogu da se vrate svojim roditeljima, ako se roditelji pojave i predaju takav zahtev, kazao je ministar.
Moskva ne krije imena deca koja su evakuisana u Rusiju iz zone borbenih dejstava, rekao je Lavrov i dodao da su određena deca već našla utočište kod svojih rođaka. Naveo je i da je više stotina ukrajinske dece smešteno u porodice u Ruskoj Federaciji, ali da ona nisu usvojena.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
11:35 30.06.2023
Vaseljenski patrijarh Vartolomej je u veoma bliskom kontaktu sa SAD i po njihovim instrukcijama radi sve da uništi svetsko pravoslavlje, rekao je Lavrov.
„Znate da vaseljenski patrijarh u najtešnjem kontaktu sa SAD, koje ga finansiraju, čini sve da uništi svetsko pravoslavlje. To je očigledno, Amerikanci to ni ne kriju“, rekao je ministar.
Takođe je kazao da vaseljenski patrijarh nije uputio nikakve predloge po pitanju sudbine pravoslavaca u Ukrajini.
„Ne sećam se da su iz centra svetskog pravoslavlja, kako se smatra istanbulski patrijarh, stigao neki predlog za neku vrstu pomoći, za kontakt, razjašnjavanje činjenica o sudbini pravoslavaca u Ukrajini, za razmenu mišljenja“, istakao je Lavrov.
11:30 30.06.2023
Lavrov je prokomentarisao izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će se ukrajinski konflikt završiti diplomatskim putem rekavši da je ona čudna bduući da Zapad stalno govori da je prethodno neophodno pobediti Rusiju.
„Uporedo sa izjavom Blinkena zapadni političari govore i da prethodno potrebno da Ukrajina sprovede uspešnu kontraofanzivu, a tek potom sesti za pregovarački sto. To je šizofrena situacija kada kažu da će sve biti završeno pregovorima ali da je prethodno potrebno pobediti Rusiju“, rekao je.
11:18 30.06.2023
Rusija trenutno ne vidi potrebu da sa Zapadom ima kontakt preko diplomatskih kanala u obimu u kojem je on postojao pre dešavanja u Ukrajini, rekao je Lavrov.

„Iskreno, ne vidim potrebu da imamo isti obim kontakta kao i u normalno vreme, odnosno, do trenutka kada nam je Zapad objavio rat rukama ukrajinskog nacističkog režima“, ocenio je.

Govoreći o diplomatskim misijama Lavrov je rekao da Rusija nije bila inicijator sankcija. „Nismo mi inicirali pogoršanje atmosfere među zemljama, pre svega u diplomatskoj sferi“, dodao je.
11:15 30.06.2023
Protestna šetnja Srba na Kosovu i Metohiji zbog ranjavanja Milana Jovanovića. - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija solidarna sa srpskim narodom po pitanju KiM; očekujemo Dačića u Moskvi
11:14 30.06.2023
Zapad pokušava da privremeno zamrzne ukrajinski konflikt i na taj način da kupi vreme kako bi Ukrajinu dodatno napumpao naoružanjem, izjavio je Lavrov.
„Mislim da oni pokušavaju da zamrznu konflikt kako bi napumpali Ukrajinu vojno, kako bi razmestili novu vojnu infrastrukturu u Ukrajini, ali i kako bi dopremili novo smrtonosno naoružanje dalekog dometa“, istakao je on.
11:01 30.06.2023
Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Lavrov je rekao da je Rusija solidarna sa srpskim narodom u odbrani rezolucije 1244 i svih principa koji su usaglašeni u Savetu bezbednosti UN.
Takođe je rekao i da Moskva ima redovne kontakte sa Beogradom po tom pitanju.
10:59 30.06.2023
„Očekujem Dačića kad odabere datum koji mu odgovara“, rekao je Lavrov.
10:58 30.06.2023
Lavrov se osvrnuo i na njegovu neuspešnu posetu Srbiji prošle godine rekavši da je Zapad sprečio da on doputuje u Beograd.
„Nema razloga da se ljutimo na srpske vlasti, Zapad je sprečio da avion preleti preko zemalja koje se nalaze između Rusije i Srbije“, izjavio je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara šta je bio razlog zbog čega Lavrov nije doputovao u Srbiju 6. juna prošle godine.
Takođe je rekao i da sa zadovoljstvom iščekuje posetu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Moskvi.
10:54 30.06.2023
Tema bioloških laboratorija SAD na teritoriji Ukrajine nije zatvorena, Rusija će nastaviti da šalje podatke o razvoju američkog biološkog oružja, rekao je Lavrov.
On je naglasio da je istraga po tom pitanju privukla ogromnu pažnju javnosti.
„Naše ministarstvo nastavlja da objavljuje materijale prema kojima je moguće donositi zaključke o tome da je Pentagon u laboratorijama u Ukrajini razvijao biološko oružje koje je zabranjeno u skladu sa Konvencijom o biološkom naoružanju“, kazao je.
10:42 30.06.2023
Cilj Zapada je da ne dozvoli ni Rusiji, ni Kini, niti bilo kome drugom da ojača redove svojih istomišljenika, da spreči širenje BRIKS-a, rast njegovog autoriteta u svetu, da potkopa procese ujedinjenja u Evroaziji u okviru Evroazijske ekonomske unije, ZND, ODKB, Šangajske organizacije za saradnju, ASEAN-a i projekta Jedan pojas – jedan put“, rekao je Lavrov.
10:38 30.06.2023
U slučaju raskida prehrambenog sporazuma, Rusija će osigurati isporuke žita u najsiromašnije zemlje o svom trošku.

„Ne vidim kakve argumente imaju oni koji bi želeli da produže dejstvo crnomorske inicijative jer je ona, kao što sam već rekao, odavno postala komercijalna u pogledu ukrajinskog žita“, kazao je on.

Izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda se nastavlja uprkos preprekama od strane Zapada – Moskva ih mimoilazi, rekao je on.
10:36 30.06.2023
Lavrov je o pokušaju pobune Evgenija Prigožina reako da je to teško nazvati drugačije nego „neprijatna situacija“.
Rusija će se sama izboriti sa posledicama pokušaja pobune, iz takvih situacija zemlja je uvek izlazila jača, dodao je on
Takođe je rekao da Zapad ne bi trebalo da bude zabrinut kada je reč o nacionalnim interesima Rusije, ona je iz svih neprijatnih situacija izlazila jača.
10:25 30.06.2023
Zapad ne može da potvrdi svoje optužbe protiv Rusije za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava u Ukrajini.
Takođe je rekao da Moskva ne krije imena dece koja su bila prebačena u Rusiju iz zone gde su se odvijala borbena dejstva, kao i da je određen broj dece već kod njihovih rođaka.
Lavrov je rekao i da su deca evakuisana u bezbedna područja i da se ona mogu vratiti roditeljima ako se oni jave.
„Veoma smo zabrinuti za sudbinu dece koja se nađu u zoni sukoba. Imena sve dece koja se sada nalaze na ruskoj teritoriji su poznata, to niko ne krije, kao ni koordinate gde se nalaze. Ako ta deca imaju roditelje ili bliske rođake, oni imaju puno pravo da ih preuzmu“, rekao je Lavrov, istakavši da se nekoliko desetina ukrajinske dece već vratilo svojim rođacima.
10:23 30.06.2023
Rusija nije dužna da bilo kome objašnjava ništa po pitanju oružane pobune i mogućeg uticaja na unutrašnje državne procese, rekao je Lavrov.
Ako neko na Zapadu sumnja u stabilnost u Rusiji, to su njihovi problemi, poručio je Lavrov.
„Nismo dužni ništa nikome da objašnjavamo, da dajemo bilo kakve izjave, mi delujemo transparentno, a na tu temu je izjavu dao i predsednik i sve političke strane u zemlji. Ako neko ima bilo kakve sumnje po tom pitanju, to su njihovi problemi“, rekao je ministar.
10:20 30.06.2023
Rusija će nastojati da se Savet bezbednosti UN proširi i u njega ubace zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike kako bi se postigla daleka veća jednakost u svetu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Lavrov je rekao i da je Sekretarijat UN, u skladu sa članom 100 povelje UN, dužan da deluje nepristrasno i da ne prima uputstva od bilo koje vlade.
„Međutim, Rusiji su poznati brojni primeri direktnog kršenja ovog člana povelje UN“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala