- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Moderni gladijatori – priručnik za najveću trku sveta

© AFP 2023 / afpTur de Frans
Tur de Frans - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Vreme je za najveću trku u svetu biciklizma, vreme je za sveti gral - Tur de Frans! Ove godine voziće se 110. izdanje ove legendarne trke, a očekuje se glavni okršaj između Jonasa Vingegarda koji brani titulu i Tadeja Pogačara, dvostrukog uzastopnog osvajača žute majice. Sledi priručnik za trku koja će biti vožena od 1. do 23. jula.
Prva etapa trke voziće se, interesantno, u Španiji. Tačnije u oblasti Baskija i krenuće iz Bilbaa. Tu će početi i triler koji će trajati tri sedmice. Inače, ovo će biti 25. put u istoriji da Tur kreće van Francuske.
Očekuje se epska borba za žutu majicu, odnosno u generalnom plasmanu. Jonas Vingegard, Danac koji vozi za ekipu Džambo Vizma, brani titulu osvojenu prošle godine, a izazivaće ga niko drugi nego Tadej Pogačar.
Učestvovaće 176 vozača, tačnije svaki od 22 tima imaće na raspolaganju po osam vozača, a nažalost nećemo gledati srpske predstavnike.
Vozači će preći 3.404 kilometra kroz 21 etapu, a finale će naravno biti na Jelisejskim poljima u Parizu kao i svaki put. Očekuje nas osam ravničarskih etapa, četiri brdske, jedan hronometar i osam planinskih etapa.
Dakle, biće zahtevno.
Pored borbe za žutu majicu (generalni plasman), trajaće borba i za zelenu (sprinteri), tačkastu (brdaši), belu majicu (mladi vozači)...

Vingegard, Pogačar ili neko treći?

Prošle godine prisustvovali smo sjajnom duelu ove dvojice, a i ovoga puta dolaze kao favoriti na trku.
Danac je u boljoj formi, učestvovao je na četiri trke ove sezone i tri osvojio u dominantnom stilu, uključujući i čuveni Kriterijum du Dafin.
Poslednji put su vozili zajedno trku Pariz - Nica u martu i Pogačar je slavio ispred Davida Gaudua i Vingegarda.
Pogačar, koji vozi za tim Ujedinjenih Arapskih Emirata i njegov je kapiten, ostvario je čak 14 pobeda, ali je imao veliki peh kada je polomio ručni zglob na trci Lijež - Bastonj - Lijež.
Slovenac je nedavno zabeležio povratak i slavio na slovenačkim trkama, na hronometru i na drumskoj trci, s tim da naravno konkurencija nije za poređenje sa Tur de Fransom.
Pored dvojice favorita, u red kandidata za najviši plasman ulaze i Džaj Hindli (Bora Hansgroh tim), Mikel Landa (Bahrein), David Gaudu (FDŽ), Tom Pidkok (Ineos), Matijas Skjelmose (Danac), a ne treba otpisati ni Enrika Masa (Španac).
Najveća imena koja nećemo gledati u ovom 110. izdanju su Remko Evenepoel, Primož Roglič i Gerant Tomas.

Da li je Pogačar fizički spreman?

Nekoliko sedmica je Tadej bio van bicikla, a onda je radio vredno u zatvorenim uslovima kako bi kompenzovao izgubljeno.
On je u poslednjim intervjuima delovao sigurno, da nije zabrinut kako bi povreda mogla da utiče na njegove performanse. Da bi pobedio Vingegarda, moraće da bude na maksimumu.
Kako ističu poznavaoci biciklizma - samo bi budala unapred otpisala Pogačara.

Kako će izgledati prva etapa?

Može se reći da će prva etapa ovogodišnjeg izdanja Tur de Fransa biti jedna od najtežih u odnosu na prve etape Tura poslednjih godina.
Kreće se iz Bilbaa, a s obzirom na prvu etapu, počeće borba i za žutu majicu od samog starta.
Prva etapa voziće se u trajanju od 183 kilometra, a zbog konfiguracije terena moguće je da će već tu početi borba za pravljenje razlike u generalnom plasmanu, jer će biti nekoliko uspona. Najinteresantnija događanja očekuju se na Kot de Pikeu. U pitanju je uspon dugačak dva kilometra sa velikim nagibom.
Biće tu glasnog navijanja uz put.
Počinje Tur de Frans, prava sportska poslastica!

Osvajači Tur de Fransa u prethodnih 10 godina

2022 - Jonas Vingegard
2021 - Tadej Pogačar
2020 - Tadej Pogačar
2019 - Egnan Bernal
2018 - Gerant Tomas
2017 - Kris Frum
2016 - Kris Frum
2015 - Kris Frum
2014 - Vinćenco Nibali
2013 - Kris Frum
Olimpijske igre u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SPORT
Šok u Parizu – organizatori OI pod lupom zbog sumnje na korupciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala