- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski hokejaš uhapšen u Poljskoj pod optužbom za špijunažu

© Foto : Lukas PlewniaZastava poljske na zgradi u Varšavi
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
U Poljskoj je uhapšen ruski hokejaš pod optužbom za špijunažu, saopštio je ministar pravde i generalni tužilac te zemlje Zbignjev Zebro na Tviteru.
„Uhvaćen je špijun koji je delovao pod maskom sportiste“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, uhapšeni je „igrač prvoligaškog hokejaškog kluba“ koji je navodno 14. član otkrivene „špijunske mreže“. Prema nezvaničnim navodima portala „i.pl“, reč je o licu Maksimu S.
Generalno tužilaštvo Poljske je saopštilo da se uhapšeno lice nalazilo u Poljskoj od oktobra 2021. godine, te da je priveden na teritoriji Šleskog vojvodstva. Poljska strana tvrdi da je on redovno primao naknade za svoje „špijunske aktivnosti“.
Rus je optužen za učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi i u aktivnostima strane obaveštajne službe protiv interesa Poljske. Za takve optužbe predviđena je kazna do deset godina zatvora.
Pres-služba ministra za koordinaciju poljskih obaveštajnih službi potvrdila je da je uhapšeni profesionalni hokejaš iz prvoligaškog kluba koji je navodno obavljao zadatke u vezi sa otkrivanjem kritične infrastrukture u nekoliko vojvodstava.

Oglasio se Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruska ambasada u Poljskoj razjasniti situaciju sa uhapšenim hokejašem iz Rusije nakon čega će biti poznato više detalja.
On je napomenuo da je ruskoj ambasadi teško da obavlja svoj posao zbog rusofobičnog stava poljskih vlasti.
„Zbog toga trenutno nemamo detaljnije informacije“, kazao je on.
Nakon toga je saopšteno da je ruska ambasada uputila notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova zahtevajući informacije o privođenju ruskog hokejaša, rekao je za Sputnjik predstavnik diplomatske misije.
Varšava je u martu saopštila da je privedeno 13 imigranata „iz Istočne Evrope” pod optužbom da su sarađivali sa ruskim obaveštajnim službama i pripremali diverzije.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Kremlj o neprijateljskim potezima Poljske: Povremeno klize u mahnitu mržnju prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala