Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Direktor Uprave za veterinu: Depopulacija jedna od mera u kontroli širenja afričke kuge svinja

CC0 / / Prasad
Prasad - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović apelovao je danas na vlasnike svinja da se pridržavaju svih propisanih uputstava i mera u suzbijanju afričke kuge svinja koja se širi u zemljama regiona, a među kojima je i smanjivanje broja svinja u zaraženim i ugroženim područjima.
„Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu opredelili su sredstva i svako od vlasnika koji bude želeo za sopstvene proizvode iz ovih regiona da izvrši klanje svojih svinja, treba da prijavi da to želi da uradi za svoje potrebe i veterinarska služba će doći i uzeti uzorak i nakon toga, ukoliko je reč o zdravoj životinji, vlasnik to može da uradi za svoje potrebe“, rekao je Petrović za Tanjug.
Dodaje da pored klanja svinja postoji još mogućnosti za kontrolu širenja bolesti.
„Još jedna mera u cilju sprečavanja širenja ove bolesti može biti i depopulacija. Svakako da Uprava za veterinu razmatra mogućnost da se u slučaju pojave većeg broja žarišta može pribeći toj meri kako virus ne bi mogao da cirkuliše i da bismo sprečili da se virus preseli na područje Srema, Mačve i severne delove Srbije“, naveo je Petrović.
Napominje da je afrička kuga svinja veoma opasna zarazna bolest divljih i domaćih svinja, jer se uvek završava smrtnim ishodom.
„Bolest nije opasna za ljude. Od ove bolesti mogu samo da obole domaće i divlje svinje. Glavni rezervoari bolesti su divlje svinje, svedoci smo i ratnih dešavanja zbog kojih dolazi do velike migracije životinja i većeg broja kontakata, zbog čega se ova bolest i prenosi“, rekao je Petrović.
Prema njegovima rečima, generalno u Evropi je došlo do pogoršanja situacije kada je reč o širenje afričke kuge svinja.
„Imamo veliki pritisak u Rumuniji, u istočnom delu Srbije, a ovih dana se bolest pojavila i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u Semberiji. U Srbiji je bolest prisutna od 2019. godine. Prvi dijagnostifikovan slučaj je bio na teritoriji opštine Dimitrovgrad, ali nakon toga, par godina unazad, bolest se polako širi i na severne delove Srbije ,tako da danas imamo nepovoljnu situaciju u Braničevskom okrugu i na teritoriji opštine Pančevo“, rekao je Petrović.
Takođe, istakao je da mimo direktnog kontakta zdravih životinja sa obolelim, virus može da se prenese preko kontaminirane hrane zbog čega su pomije zabranjene za ishranu domaćih životinja.
„Putem kontaminirane hrane, opreme i odeća može se prenositi ova zarazna bolest“, objasnio je Petrović.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu intenzivno rade na terenu i na teritoriji cele Srbije se sprovodi aktivni nadzor, istakao je on.
„Vrše se obilasci poljoprivrednih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, imamo uvid u zdravstveno stanje životinja s jedne strane, dok sa druge strane imamo i pasivni nadzor kod divljih, ali i kod domaćih životinja. Kada je reč o samim vlasnicima, jako su bitne biosigurnosne mere, s obzirom da ne postoji vakcina i da mi vakcinom ne možemo da kontrolišemo ovu bolest. Veoma je važno da vlasnici budu veoma odgovorni i da stvore uslove u kojima će onemogućiti da virus uđe u objekte za smeštaj svinja“, rekao je Petrović.
Pre svega, ističe, vlasnici moraju da drže svinje zatvorene, a objekti moraju da budu zdravi i od čvrstog materijala.
Prema njegovim rečima, svinje ne smeju biti na pašnjacima kako ne bi došle u kontakt sa divljim životinjama.
„Ukoliko je reč o lovcima, oni moraju da dezinfikuju svoju odeću, obuću pre nego što dođu uopšte u dvorište. Preporučuje se da postave dezinfekcionu barijeru na ulazak u dvorište i u ulazak na objekat za smeštaj životinja. To mogu improvizovati, napraviti od sunđera i politi sa dva odsto žive odnosno kaustične sode, ugaziti pre nego što ulaze u objekat i na taj način će izvršiti dezinfekciju i uništiće virus i sprečiti da on uđe u sam objekat“, naveo je on.
Naglasio je da je možda i najbitnija mera u ovom trenutku da kod bilo kakve promene zdravstvenog stanja obaveste svog veterinara, jer veterinar je taj koji će doći i ukoliko sumnja da je reč o afričkoj kugi svinja uzeti uzorak.
Petrović dodaje da je to ispitivanje besplatno i da će se o trošku države izvršiti ispitivanje prisustva virusa.
Budžetom Srbije predviđena su sredstva za nadoknadu usled pojave ove zarazne bolesti, napomenuo je Petrović.
„Za sve životinje odnosno u gazdinstvima gde se sprovode mere uklanjanja obolelih životinja, procenjuje se vrednost životinja, i kompletno se isplaćuje nadoknada štete po tržišnim vrednostima. Napominjem, po tržišnim vrednostima ukoliko je reč o sprovođenju mera kod pojave afrička kuga svinja. Kontaminirana hrana može da bude izvor infekcije, međutim, mi trenutno hranimo životinje sa hranom iz prošlogodišnje setve odnosno žetve, tako da trenutno nemamo problem vezano za hranu koja bi eventualno bila kontaminirana i koja bi mogla da izazove bolest“, rekao je Petrović.
Paradajz u plasteniku - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
EKONOMIJA
Pomoć za nabavku plastenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala