Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador Španije: Podržavamo evropski plan, ali stav Madrida po pitanju Kosova ostaje nepromenjen

© Tanjug / RADE PRELIĆAmbasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina
Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina izjavio je da će stav njegove zemlje po pitanju Kosova ostati nepromenjen, kao i da to što Madrid podržava pokušaje evropskih predstavnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka da reše situaciju, ne znači da će se stav promeniti.
„Poglavlje 35 u pregovaračkom procesu govori o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju i u Španiji u glavnim strankama postoji konsenzus da čak i ako dođe do promene vlade, neće biti promene stava, konsenzus o tom pitanju se neće promeniti, bar kada se radi o glavnim političkim strankama“, rekao je ambasador Bartolome u intervjuu za Tanjug.
On je za trenutnu situaciju na Kosovu rekao da je zabrinjavajuća, ali da se nada da će pregovori dovesti do rešenja.
„Veoma brinemo zbog svega što se tamo dešava jer vidimo samo krizu za krizom. Mi podržavamo plan, tzv. francusko-nemački plan, odnosno evropski plan za pronalaženje rešenja. Situacija je ozbiljna ali se nadamo da će pregovori dovesti do rešenja. Naš stav je da ne priznajemo Kosovo ali podržavamo pokušaje Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom. Smatram da puno toga treba da se uradi jer izgleda da sporazumi nisu stavljeni na snagu. Kosovska strana nije prihvatila formiranje ZSO što mora i što je početak rešenja“, rekao je ambasador Španije u Beogradu.
Raul Bartolome Molina je poručio da će Španija tokom predsedavanja Savetom EU, koje preuzima 1. jula od Švedske imati četiri prioriteta, među kojima je i pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan.
On je naveo da je Vlada Španije napravila program predsedavanja, prema kojem su prioriteti reindustrijalizacija EU i strateška nezavisnost, promovisanje zelene agende i pitanja zaštite životne sredine, socijalna ekonomija u smislu veće socijalne i ekonomske pravde i četvrti jačanje jedinstva EU, rešavanje finansijskih pitanja i politika proširenja ka Zapadnom Balkanu i približavanje tog regiona EU.
Austrijski kancelar Karl Nehamer - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
SRBIJA
Austrijski kancelar: Beograd pragmatičan, Priština vođena ideologijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala